Läste artikeln från USA ang. ca 21 000 personer som följts under 20 år. Studien visade att det var farligt för diabetiker att äta ägg. Hur ser forskning här i Sverige på sambandet ägg diabetiker och dödlighet.
Kostrekommendationer i allmänhet och till diabetiker i synnerhet är just nu ett av de mest debatterade ämnena. Från att tidigare ha tillmätt fettintaget stor betydelse har nu pendeln svängt och det finns flera studier på senare tid som tyder på att en begränsning av kolhydratintaget är väl så viktigt både för att motverka övervikt och för att uppnå bra blodsockervärden. Ägg innehåller mycket kolesterol som är ett slag fett och ansågs därför förut vara något man skulle överväga att minska sin konsumtion av. Några välgjorda svenska studier som undersöker sambandet mellan äggkonsumtion och dödlighet hos diabetiker finns så vitt jag vet inte. Sammanfattningsvis skulle jag vilja påstå att en normalt äggätande inte medför en förhöjd risk att drabbas av en för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar oavsett om man är diabetiker eller inte.
Med vänlig hälsning
Carl Johan Östgren
Distriktsläkare
Läs även: Kostvanor och diabetes »