Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vad betyder måttenheten mol och mmol/mol vid HbA1c?

Om du har typ diabetes har du med säkerhet hört att man bland annat mäter HbA1c. Men vad är det egentligen och vad innebär det att man mäter i måttenhet mol? 


Publicerad den: 2022-06-23

Annons

Vad är det man tittar på när man mäter HbA1c?

Hb står för hemoglobin, vilket är ett protein som finns i röda blodkroppar. Hemoglobinet gör det möjligt för de röda blodkropparna att transportera syre från lungorna ut i kroppen. 

Under resan runt i kroppen plockar hemoglobinet också upp en liten andel av den glukos som finns i kroppen och bildar då en förening av hemoglobin: HbA1c (se bild).

HbA1c blodsocker mattenhet mol

Annons
Annons

I dagsläget vet man inte vad den här kemiska föreningen (hemoglobin + glukos) har för funktion i kroppen. Däremot använder man sig av HbA1c inom diabetesvården för att ta reda på hur mycket glukos det funnits i en persons blod under de senaste två–tre månader (alltså ungefär lika lång tid som röda blodkroppar lever)

Finns det mycket glukos kommer mer glukos plockas upp av hemoglobinet, vilket är fallet vid diabetes. 

hba1c blodsocker mmol

I provet tittar man alltså på hur många HbA1c-molekyler det går på de hemoglobinmolekyler som finns i blodet.

Resultatet från blodprov som visar halten av HbA1c skrivs i mmol/mol (millimol per mol).

Måttenhet mol?

Mol är en måttenhet. Du känner säkert till ordet ”dussin”. Om man exempelvis har ett dussin ägg, betyder det att man har 12 ägg. Dussin är alltså samma sak som siffran 12. 

På samma sätt kan man använda måttenheten mol för att ange ett antal molekyler av ett visst ämne. Mol är samma sak som siffran 6 x 1023 . Det är alltså ett jättestort tal. Skriver man ut alla nollorna blir det: 600 000 000 000 000 000 000 000!

Millimol är en tusendel av mol, alltså 10-3 mol eller 0,001 mol.

Målvärden för P-Glukos och HbA1c

Vilka blodsockervärden bör man ha vid typ 2-diabetes gällande HbA1c och P-glukos? Klicka här för att lära dig mer!

Annons
Annons

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Komplikationer vid typ 2-diabetes

Visste du att diabetes med långvarigt högt blodsocker kan leda till skador i kroppen? Dessa skador brukar man kalla för diabeteskomplikationer.

Komplikationer som kan uppkomma är skador på nerver och blodkärl som i sin tur kan leda till allvarliga tillstånd, såsom hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp, stroke och nedsatt blodförsörjning till benen. Andra vanliga komplikationer är synpåverkan, skador på njurarna samt skador på nerver i fötterna som gör att man tappar känseln eller får en känsla av att man ”går på kuddar”.

Andra problem som kan uppstå på grund av en diabetes är frozen shoulder, icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom, magproblem, infektionskänslighet och sexuella problem (sköra och torra slemhinnor i underlivet samt erektionsproblem).  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Arne 2023-07-1 14:43 (17 månader sen)

    Jag har börjat med D-vitamin, fick minska mitt insulin med hälften, fick blodsocker fall, varför?

  • Avatar elina.mattsson@netdoktor.se 2022-11-9 12:56 (2 år sen)

    Tack Carl! Mycket bra att du såg det. Det var mycket riktigt formateringen som spökade. / Elina, redaktör på Netdoktor

  • Avatar Carl 2022-10-25 06:03 (2 år sen)

    Hej,
    Tack för bra artikel. I texten här står det att en mol = 6 x 1023 = 6 000…. osv. När det egentligen ska vara 6 x 10^23. Garanterat en miss i formateringen av texten, men ändå relevant.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.