Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Typ 2-diabetes: 6 vanliga frågor om kost och diet

För dig som lever med typ 2-diabetes är det bra att ha bra och sunda matvanor. Det kan bidra till att du går ner i vikt, får bättre blodsockervärde och bättre blodfetter. Men det kan vara svårt att veta hur man ska göra och vilken kost som passar en bäst. Här svarar Ida Berge, legitimerad dietist, på sex vanliga frågor om kost som rör typ 2-diabetes.


Publicerad den: 2018-05-17 Uppdaterad den: 2022-10-05

Typ 2-diabetes: 6 vanliga frågor om kost och diet
Annons

1. Jag har gått ner flera kilon, men nu står vikten stilla. Vad beror det på?

Ida Berge svarar:

Det är vanligtvis så att man minskar som mest i vikt de första veckorna efter en kost/livsstilsförändring, sedan kan vikten stå stilla ett tag innan man återigen börjar gå ner i vikt. Det är helt normalt att viktnedgången sker i vågor så ha tålamod.

Om vikten fortsätter att vara densamma bör du fundera på om det ändå är så att kaloriintaget är för högt, det vill säga att intaget av mat och dryck är högre än det som förbrukas av kroppen.  Eftersom en viktnedgång är ett resultat av högre energiförbrukning är energiintag bör man också fundera på om det är så att man i denna period har minskat mängden fysisk aktivitet vilket gett lägre energiförbrukning.

2. Kan man slippa medicinering om man äter rätt kost?

Ida Berge svarar:

Det mycket du själv kan göra för att påverka dina blodsockervärden. Detta genom att äta bra och motionera regelbundet. Är du överviktig och går ned i vikt kommer viktnedgången att leda till bättre blodsockervärden. Så bra matvanor kan ge dig bättre blodsockervärden, bättre blodfetter, viktnedgång och detta kan i sin tur leda till att medicinering inte behövs eller till att du kan minska mängden blodsockersänkande läkemedel.

Annons
Annons
 

3. Vilken diet ska man välja när man har typ 2-diabetes?

Ida Berge svarar:

Det finns vetenskapliga bevis för att olika koster kan ha bra effekt vid typ-2 diabetes, därför är det viktigt att tänka på att anpassa kosten efter vad just du mår bra av och gärna ta hjälp av en dietist när du ska förändra dina matvanor. Koster som har setts ge god effekt vid typ-2 diabetes är traditionell diabeteskost, måttlig lågkolhydratkost, ”medelhavskost” och traditionell diabeteskost med lågt GI*.

Traditionell diabeteskost är baserad på svenska livsmedelsverkets kostråd som även riktar sig till hela befolkningen. Många rekommenderar också att man i denna kost väljer kolhydratkällor med lägre GI.

Måttlig lågkolhydratkost innebär att kosten består av kött, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker samt fett från olivolja och smör. Kosten innehåller mindre mängd kolhydratrika livsmedel såsom socker, bröd, potatis, pasta och ris än traditionell diabeteskost.

Medelhavskosten innehåller rikligt med frukt, baljväxter, grönsaker, fisk och enkelomättade fetter från olivolja och nötter. Kosten innehåller mindre rött kött och kolhydratrika livsmedel än den traditionella diabeteskosten.

Traditionell diabeteskost med lågt GI är mycket lik den traditionella diabeteskosten men innehåller mer bönor, linser och fiberrikare kolhydratkällor. Exempelvis så har brödet och frukterna lägre GI i denna kost.

Det finns vissa livsmedel som har setts ge positiva effekter vid typ-2 diabetes och dessa är frukt, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fisk, fullkorn, nötter och jordnötter.

Oavsett vilken kost du väljer ska du vara noga med att få i dig de näringsämnen just du behöver och detta gör man enklast genom att ha en variation i kosten. Viktigt är också att tänka över energinivån så att denna är anpassad efter just dig och dina behov.

* GI betyder glykemiskt index och betyder att man mäter hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett livsmedel jämfört med att man ätit vitt bröd eller vitt socker. Ju högre GI desto snabbare är kolhydraten vilket höjer blodsockret snabbare.

4. Vad kan man som typ 2-diabetespatient få hjälp med hos en dietist?

Ida Berge svarar:

En dietist är ”expert” på mat och kan hjälpa dig att se över dina matvanor och på ett individanpassat sätt komma med konkreta råd och tips för att förbättra blodsockervärden och måendet. Är du i behov av viktnedgång kan en dietist hjälpa dig med detta och motivera dig under behandlingen. Av en dietist kan du få konkreta och praktiska råd som du kan använda i din vardag.

5. Vad är skillnaden på en diabetessköterska och dietist?

Ida Berge svarar:

En diabetessköterska är specialiserad på just diabetessjukdom och kan hjälpa dig med det mesta kring din sjukdom såsom provtagning, rådgivning, läkemedelsdoser etcetera. En dietist är specialiserad på just mat och kan på ett individanpassat sätt utforma en kost så den passar just dig, dina önskemål och dina smaklökar.

Annons
Annons

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

6. Frukt innehåller ju fruktsocker, kan jag fortfarande äta det?

Ida Berge svarar:

Fruktsocker påverkar ditt blodsocker men du kan fortsätta äta frukt, tänk dock på hur stor portion frukt du äter. Välj därför mindre portioner av frukter och ät max två till tre frukter per dag fördelat på en frukt per tillfälle.

Om du märker att ditt blodsocker höjs mycket av frukt så dela frukten och kombinera med annat livsmedel exempelvis nötter som ger både fett och protein vilket minskar blodsockersvaret. Du kan också välja att äta frukten i anslutning till en måltid vilket ger lägre påverkan på ditt blodsocker.

Varför är det bättre att äta en frukt än att dricka juice?

Ida Berge svarar:

För att göra ett glas apelsinjuice går det åt cirka fyra apelsiner vilket gör att mängden frukt blir betydligt större än om du skulle äta en apelsin. Då du pressar frukten tappar du även de viktiga fibrerna som har en positiv inverkan på blodsockret. Och tänk på hur mycket mer mättnad en hel frukt ger än det du får i dig via dryck, det vill säga det är lätt att få i sig för många kalorier från juicen jämfört med att äta frukten.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Arne 2023-02-17 09:18 (22 månader sen)

    Jag har av en slump börjat ta en D vitamin tablett om dagen och blodsockret sjönk och fick därmed minska insulinet med hälften. Vad är det som orsakade detta?

  • Avatar Gunilla 2020-10-6 09:12 (4 år sen)

    Mitt blodsocker har gått upp under pandemin fast jag ätit som förr och faktiskt varit ute mycket, nu efter ansträngning har det normaliserats

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-4 16:54 (5 år sen)

    Om du märker att blodsockret höjs av frukt .. men .. alltså .. det gör det ju??? Varför rekommendera flera per dag?? Ska jag välja tre bananer ???
    Dra ner på socker - minska kolhydrater men ändå äta en viss del t.ex knäcke till frukost , råris till maten .. men att rekommendera kolhydratrika matkällaren är ju rakt av korkat. Specialist på dåliga råd ..

  • Avatar Tidigare användare 2019-11-27 19:01 (5 år sen)

    7,2 på morgonen

  • Avatar Tidigare användare 2019-03-30 09:18 (6 år sen)

    Hej ! Alla vet att bär och frukt innehåller mycket frukt socker.
    Det höjer blodsockret lika mycket dom vanligt socker och honung. Varför rekommenderas då bär och frukt till en diabetiker ?
    Näringshalten är högre i grönsaker. Är det inte fullgod näring vi behöver ? Varför denna förlegade syn på mat som Sjukvården fortfarande har trots vetenskap som bevisat det rätta ?
    LCHF-liknande kost

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-17 20:47 (6 år sen)

    Toppenbra information

  • Avatar Tidigare användare 2019-01-22 13:46 (6 år sen)

    Jag är 50- plussare och har haft diabetes typ 2 i ca 20 år. Jag har haft samma vikt sedan övre tonåren, ca 70 kg och är 185 cm lång.
    Jag har lätt för att gå ner i vikt men svårt för att gå upp i vikt. Under årens lopp har jag märkt att inga dieter har varit bättre eller sämre. Oavsett vad jag äter kan samma intag vissa gånger ge högt blodsocker andra gånger lågt blodsocker.
    De gånger blodsockret har bäst nivå är de gånger under året jag frossar i allt, mat, dryck och sötsaker under några dagar, såsom vid semesterresor, jul och andra högtider.
    Jag har trots 20 års experimenterande med kost och träning inte hittat någon konkret och hållbar livsföring.
    Jag blev vid debuten uppmanad att ta Metformin men undviker det p.g.a. biverkningarna jag fick. Vad göra?

  • Avatar Tidigare användare 2018-12-12 16:10 (6 år sen)

    Läser att pasta inte är bra, är nudlar ett alternativ för att
    få ner sockervärden.

  • Avatar Rolf Larsson 2018-12-2 11:28 (6 år sen)

    Det är bra att gå ned i vikt vid högt blodsocker. Att minska på kaloriintaget är en bra början. Efter en tid anpassar sig kroppen och viktnedgången uteblir. Det blir en platå. Ett sätt att försöka fortsätta med viktnedgången är att använda periodisk fasta. Se böcker av Jason Fung som Diabeteskoden och Allt om fasta. Han skriver på bloggen Kostdoktorn där det finns mycket intressant att läsa.

  • Avatar Rolf Larsson 2018-12-2 10:43 (6 år sen)

    Till Peter Fischer. Riskakor är inte bra att äta. De innehåller mycket kolhydrater i form av stärkelse som höjer blodsockret. LCHF kost är bra att äta. Ägg i alla former är bra liksom bacon.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.