Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så kan du bli symtomfri från din typ 2-diabetes

Runt 600 000 personer har diabetes idag i Sverige, 85-90 procent av dessa har typ 2-diabetes. Diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är två helt olika sjukdomar men dess gemensamma nämnare är högt blodsocker. Typ 2-diabetes kan inte botas, däremot kan du genom din livsstil lindra symtomen– eller bli helt symtomfri.


Publicerad den: 2024-09-05

Så kan du bli symtomfri från din typ 2-diabetes
Annons

Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men ett insulinmotstånd gör att insulinmängden inte räcker till. Typ 2-diabetes beror antingen på att kroppen inte kan producera tillräcklig mängd insulin eller för att kroppscellerna förlorar sin insulinkänslighet. Varför man drabbas av typ 2-diabetes kan ha en rad orsaker, det kan vara arvsanlag, övervikt, stress, inaktiv livsstil eller hög ålder.

Men en diagnos behöver inte betyda ett liv där diabetesen ständigt gör sig påmind, du själv kan göra mycket för att leva länge och väl – och till och med slippa många av symtomen vid diabetes typ 2. Bli mindre trött, slippa de ständiga toabesöken (som många gånger kan komma nattetid), få mer kraft tillbaka och minska risken för försämrad syn.

Så ska du äta vid typ 2-diabetes

En sund kost är en av de viktigaste pusselbitarna i behandling för personer med typ 2-diabetes. Att lägga krut på att förbättra sina mindre bra matvanor för att få god blodsockerkontroll. Förutom att en bättre kosthållning kan ge positiva effekter på dina symtom vid typ 2-diabetes kan de även ge god effekt på ditt blodtryck, dina blodfetter och din kroppsvikt.

Vid god kosthållning kan man till och med börja senare med läkemedel vid typ 2-diabetes och i en del fall behövs inga läkemedel alls om man förbättrar sin kost. Att fördela matintaget jämnt över dagen är a och o, förslagsvis frukost, lunch och middag samt 1-3 mellanmål beroende på din livsstil är en bra fördelning för ett jämnt blodsocker.

Dieter är inte nödvändigt, du kommer långt på den klassiska tallriksmodellen. Ett utmärkt hjälpmedel för att få in variation på olika livsmedel och en bra storlek på portionen.

Grönsaker är alltid en god idé och att välja fullkornsprodukter och fiberrik mat. Linser, fullkornsris, bönor, fullkornsbröd och fullkornspasta är några goda exempel på långsamma kolhydrater rika på fiber.

Läs mer: Dietistens råd till dig med typ 2-diabetes

Aktiv livsstil för en ökad livstid

Det är inte enbart kosten som är nyckeln till minskade symtom vid typ 2-diabetes. Fysisk aktivitet gör även gott för blodsockret, blodfetterna, kroppsvikten och blodtrycket.

Att vara fysisk aktiv, att aktivera kroppen och röra på sig kan innebära många olika ting. En löptur, ta en vända på cykeln, dansa loss på en dansklass eller lyfta vikter på ett gym är några aktiviteter som gör gott för hälsan. För att få effekt bör du hålla igång och få upp pulsen minst 30 minuter varje dag.

Utöver det så är det minst lika viktigt med vardagsmotion. Att stå upp då och då om du har ett stillasittande jobb, ta trapporna istället för hissen eller att gå till affären istället för att ta bilen om det är gångavstånd.

Att få igång pulsen är att träna ditt hjärta. Hjärtat är en muskel som mår bra av att få anstränga sig för att bli starkare.

Läs mer: Fysioterapeutens träningsråd till dig med typ 2-diabetes

 

Livsmedel som gör gott för blodsockret:

  • Välj nyckelhålsmärkta livsmedel i matbutiken.

  • Ät fullkornsprodukter vid val av kolhydrater.

  • Få i dig 2-3 frukter om dagen samt bär som är fyllda med antioxidanter.

  • Bönor och linser är toppen att tillsätta i grytor för extra protein och näringsvärden.

  • Få i dig goda fetter: Ta en halv deciliter osaltade nötter/mandlar varje dag.

  • Använd helst omättade fetter från växtriket och begränsa de animaliska, mättade fetterna.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

    Källor

  • 1177 - https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/diabetes/diabetes-typ-2/
  • Svenska Diabetesförbundet - https://www.diabetes.se/diabetes/diabetes-typ-2/traning/
  • Svenska Diabetesförbundet - https://www.diabetes.se/diabetes/
  • Region Stockholm - https://janusinfo.se/download/18.36273bb31879a408e5f3cc43/1682055448401/Bra%20mat%20vid%20typ-2%20diabetes%20230328.pdf

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.