Guide: Målvärden för dig med typ 2-diabetes
Vilka blodsockervärden bör man eftersträva vid typ 2-diabetes? Här går Netdoktor igenom målvärden för blodsocker när det gäller både HbA1c och P-glukos. Du får också lära dig vad fP-glukos betyder och varför det är viktigt att ha målvärden.
När man har typ 2-diabetes kan man få information om sina blodsockernivåer genom två typer av blodprover: P-glukos och HbA1c (långtidsblodsocker). Vilka målvärden man ska eftersträva skiljer sig dock mellan olika individer, det kan exempelvis bero på hur länge man haft diabetes, hur bra kontroll man har på sitt blodsocker, levnadsvanor, ens ålder eller om man lever med andra sjukdomar.
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.Lever du med typ 2-diabetes?
Vad är HbA1c, långtidssocker?
När man har diabetes bör man testa sitt HbA1c regelbundet, två gånger per år eller oftare vid behov. Provet visar hur blodsockret legat de senaste två till tre månaderna. Risken för komplikationer har ett direkt samband med hur högt eller lågt HbA1c har legat över tid.
Har man haft ett högt blodsocker länge är risken för komplikationer högre. Komplikationer som kan uppstå på grund av långvariga blodsockernivåer är skador på nerver och blodkärl, vilket i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdom, skador på ögon, njurskador och svårläkta sår på fötterna. Många av dessa skador går inte att ”laga” och därför är det viktigt att förebygga dem. Att ha god kontroll på blodsockret kan bromsa eller helt ta bort risken för många av de diabeteskomplikationer som kan uppstå, därför är det också viktigt försöka nå de målvärden som man har.
HbA1c är ett prov som görs för att kolla hur blodsockret legat de senaste månaderna. Målvärdet för HbA1c är personanpassade och utgår bland annat från vilka förutsättningar en person har. Det man utgår ifrån är hur stor risk det är att en person kommer drabbas av diabeteskomplikationer under sin livsstil. Sådant som spelar roll är exempelvis levnadsvanor, ålder, andra sjukdomar eller redan befintliga diabeteskomplikationer.
Målvärde för HbA1c (långtidsblodsocker)
Personer med nydebuterad typ 2-diabetes:
-
42–52 mmol/mol (gäller de första 5–10 åren med typ 2-diabetes).
-
42–48 mmol/mol rekommenderas för personer yngre än 55 år, som inte har hjärt-kärlsjukdom eller en annan sjukdom som kan påverka. Riskerar man att få hypoglykemi (kraftigt blodsockerfall) bör man ha ett högre målvärde.
Personer som har haft diabetes i tio år eller mer och personer som har haft problem med biverkningar eller med hypoglykemi (kraftigt blodsockerfall)::
-
53–69 mmol/mol.
-
Äldre personer (80 år och äldre) som haft sjukdomen under längre tid och personer som har någon hjärt-kärlsjukdom, kan få ett högre målvärde.
P-Glukos (blodsockervärdet just nu)
P-glukos är ett blodprov som tas när man ska titta på hur mycket glukos det finns i blodet just för stunden. P-glukos kan man kolla själv om man har en blodsockermätare. Hos sjukvården kan man också göra mer avancerade mätningar.
fP-glukos
När P-glukos tas på fastande mage, så kallat fasteblodsocker eller fastesocker, brukar det skrivas som fP-glukos i journalen.
Målvärde för P-glukos (blodsockret just nu)
När man har fastat innan provtagning:
- Om man har fastat innan man tar P-glukos bör värdet ligga mellan 4,0 och 6,0 mmol/L.
När man inte har fastat innan provtagning:
- Om man inte har fastat kan värdet ligga upp mot 8,7 mmol/L.
Rättigheter du har som patient
Att ha koll på sin rättigheter kan bidra till att man får bättre vård och behandling. Här kan du läsa några av de rättigheter du har som patient.
Du ska förstå den information du får
Din vårdgivare ska så gott det går försäkra sig om att du som patient förstått innebörden och betydelsen av den information som lämnats till dig. Informationen som ges ska även anpassas till dig, utifrån din ålder, mognad, erfarenhet, språkliga bakgrund och andra personliga förutsättningar som du har.
Skriftlig information
Informationen ska lämnas skriftligt om du ber om det, eller i de fall då det behövs.
Rätt till fast vårdkontakt
Du har rätt att själv begära en fast vårdkontakt som kan hjälpa dig samordna den vård och behandling du får. Som patient med diabetes får man ofta en diabetessjuksköterska utsedd.
Möjlighet till fast läkarkontakt
Du ska få möjlighet till en fast läkarkontakt inom primärvården. Primärvården är den vård som utförs utanför sjukhus eller som inte kräver särskild specialistkompetens. Det kan exempelvis vara vård som utförs på en vårdcentral, hälsocentral eller barnavårdscentral.
Vill du lära dig mer om vilka rättigheter du har som patient? Nu kan du gå en webbaserad utbildning om patientlagen. Att gå utbildningen är helt gratis. Gå till utbildningen!
Patientföreningar för dig med diabetes
Genom patientföreningarna kan man gå kurser om diabetes, träffa andra i samma situation för att utbyta tips och erfarenheter eller bara umgås.
Kommentera denna artikel
Viktigt hålla koll på långtidssockret !
Ocempic sprutan är mkt effektiv plus att man går ner i vikt då aptiten minskar !
Tyvärr missbrukas medicinen då den använts i dubbeldos av bantare! De borde äta mindre och motionera mer istället ! Ocempic är fn slut på apoteken då tillverkaren har produktionsproblem mkt beroende på bantarnas användning
Blev positivt överraskad av den informativa och lättlästa texten. Kommer att följa er med stort intresse
Inga har kommenterat på denna sida ännu