Glutenfri diet kan öka risken för typ 2 – diabetes
De senare tidens dietrevolution har uppvisat lika många sätt att äta som det finns kost-intresserade människor. Att utesluta gluten i hopp om välmående har blivit något allt fler väljer – även dem utan celiaki(glutenintolerans). Ny forskning gjord vid Harvard University visar dock på motsatt hälsoeffekt.
I Sverige har ungefär två personer av hundra glutenintolerans, också kallat celiaki. De vanligaste symtomen vid glutenintollerans hos barn är diarré och att barnet inte växer som det ska. Hos vuxna är de vanligaste symtomen på celiaki oförklarlig trötthet och lågt blodvärde.
Allergi och intolerans mot gluten – två olika saker
Att ha allergi mot spannmål är inte det samma som att vara intolerant. Vid glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas då, vilket ger näringsbrist. Vid allergi mot spannmål är det oftast vete man inte tål. Den som har veteallergi kan få allergiska symtom exempelvis hudutslag, magont och andnöd.
Orsaken till sjukdomarna är inte helt klarlagd, men ärftlighet har visat sig spela stor roll. Glutenintolerans är en så kallad autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten.
Läs även: Mängden gluten avgörande för utveckling av celiaki »
Allt fler väljer bort gluten av hälsoskäl
Idag rekommenderas många utan varken intolerans eller allergi att i mångt och mycket utesluta gluten ur kosten. Det för att uppnå en bättre hälsa. Men att ett lågt intag av gluten skulle ge positiva effekter hos personer utan intolerans avfärdas nu i ny studie från Harvard University. Forskningen pekar snarare på att ett minskat intag skulle kunna ha negativa effekter, dels genom att öka risken för typ-2 diabetes.
Enligt forskningen tros en av orsakerna ligga i att glutenfria livsmedel ofta innehåller mindre kostfiber samt mindre av andra typer av näringsämnen. Det menar studiens huvudförfattare Geng Zong vid nutritionsdepartementet på Harvard University’s T.H. Chan School of Public.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Fiberrik mat minskar risken för diabetes
Eftersom en kost som innehåller mycket fiberrika kan bidra till att minska risken för diabetes typ 2 kunde en förenklad slutsats dras att de som får i sig mindre av det här också löper större risk att drabbas av diabetes.
Och det var också vad Geng Zongs 30 år långa forskningen visade på. Av de 200 000 personer som deltog i studien visade sig att de med ett högre glutenintag löpte 13 procent mindre risk att drabbas än de med lägre. Samma forskningsteam håller nu på att studera glutenfri kost på lång sikt med fokus på andra hälsoaspekter, så som hjärtsjukdom och viktuppgång.
Mer forskning på området behövs
Mer forskning behövs dock för att säkerställa sambanden. Men att välja glutenfri kost bör inte vara ett förstahandsval menar forskarna bakom studien.
En viktig del i behandlingen för den som har typ 2-diabetes är kosten. Den som har diabetes bör få kostråd från en dietist eller läkare. Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram råd om kost vid olika sjukdomar.
Kommentera denna artikel
Frukt, grönsaker, bönor, linser, ärtor, nötter och fröer, glutenfria fullkornsspannmål t.ex. fullkornsris och fullkornsmajsmjöl innehåller bra med fibrer.
Inte var folk sjukare i diabetes under den långa historia sedan yngre stenåldern som människan ätit spannmål med gluten än vad de är idag! Se bara hur allergierna ökat våldsamt trots all kostfixering, på 80 talet hade kanske 1-2 barn per klass någon allergi, idag är siffran inte långt ifrån motsatt. Kanske är det något annat än gluten/kolhydrater etc i sig som är boven? Celiaki är en diagnos som 1-3% av befolkningen får, men å andra sidan- hela samhället lider av ortorexi (besatthet av ”hälsosam mat”) idag. Det är nästan som en normaliserad ätstörning som drabbat större delen av samhället, måste vara ett helvete att drabbas av en ätstörning som ung idag, när ätstörningar nästan är normalt. Moderation finns liksom inte som begrepp längre.
Undrar varför då mitt blodsocker blev perfekt när jag lade om kost till glutenfri kost..
Mitt livslånga sockersug försvann när jag slutade med gluten. Och blodsockret stabiliserades.
Kanske någon kan bena ut mina tarmproblem.
Innan hjärtklaffybyte 2012 hade jag aldrig haft problem med tarmen. Efter operationen upptäckte man att jag fått flera infektioner i såret som krävde årslånga antibiotikaanvändning som ändå inte hjälpte utan man kallade på en professor som skar bort halva mig.
Sedan den dagen fick jag vattniga diareer, varför man tog blodprover på både laktos och gluten. Är det så att antibiotikakurer ger intolerans mot gluten.
Det är ett bök att undvika allt man inte får äta och glutenfritt bröd (Limpa) smakar ingenting så jag äter till morgonkaffet LCHC limpa. Jag vet inte ens om jag är glutenintolerant, hur får man säkert veta detta. Blodprover har inte bevisat detta.
Stina läs lite mera noggrant. Du kanske inte är glutenintolerant.
Artikeln handlar om risk för diabetes typ 2. Där rådet är att försöka
äta fiberrik kost för att minska risk
Vilken rappakalja. Gluten och fibrer är väl för sjutton inte samma sak! Vi är väldigt många som mår bättre uran gluten även om vi inte har celiaki. Läs på!
Vilken rappakalja. Gluten och fibrer är väl för sjutton inte samma sak! Vi är väldigt många som mår bättre uran gluten även om vi inte har celiaki. Läs på!
Reklam? Köpt artikel?
Kanske ni ska ändra innehållet och rubriken till vad som verkligen är anledningen: för lite fibrer.
Klart vissa gör allt för att rädda glutenet och att folk ska bli sjuka av gluten. Nu när folk blir mer medvetna och kan dra in mediciner så tjänar Läkemedelsbolagen inget.
Gluten lägger sig på tarmväggarna och kan orsaka läckande tarm osv. Läs gärna på lite bättre...
Glutenfri kost är ju förstås inte hälsosam om man bara undviker gluten. Självklart ska man äta andra nyttiga sädesslag och mycket grönsaker. Och giftfritt odlat, givetvis!
Inte bara köpa näringsfattiga glutenfria bröd med en massa konstiga kemikalier och onyttiga tillsatser i.
En fullvärdig giftfri kost ska man förstås äta, och även utesluta socker och halvfabrikat.
Laga mat från scratch!
Ja det är verkligen en förenklad slutsats... det är inte alls uteslutandet av gluten som orsakar diabetes - det är istället avsaknad av fiber och andra näringsämnen. Kanske det är så att många som undviker gluten väljer att göra det med hjälp av "näringsfattiga" färdigprodukter som gör att intaget av fiber och annat blir för lågt. Men ändrar man sin kost på ett medvetet sätt och ersätter glutenhaltiga födoämnen med t ex mer frukt och grönt samt fullkornsprodukter av t ex havre, bovete etc, lär man inte lida brist på varken fibrer eller något annat. För övrigt är de produkter som innehåller mest gluten, d v s de med mjöl av siktat vete och andra spannmål, inte speciellt nyttiga eller fiberrika...
Inga har kommenterat på denna sida ännu