Dietistens råd till dig med typ 2-diabetes
En sundare kosthållning kan bidra till att man minskar riskerna för diabeteskomplikationer, såsom skador på nerver och blodkärl. Skador på nerver och blodkärl kan i sin tur leda till exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, skador på ögonen och försämrad känsel i fötterna. Här ger dietisten sina bästa kostråd till dig med diabetes.
För personer med typ 2-diabetes är en sund kost en av de viktigaste delarna i behandlingen. Det innebär att man anpassar energiintaget och förbättrar sina mindre bra matvanor för att få god blodsockerkontroll.
En bättre kosthållning kan också ge positiva effekter på kroppsvikten, blodtrycker och blodfetterna, vilket även bidrar till minskad risk för andra sjukdomar och komplikationer. Genom lyckad kosthållning kan man ofta börja senare med läkemedel vid typ 2-diabetes. I vissa fall behövs inga läkemedel alls om man anpassar och förbättrar kosten.
Här ger Bim Åkers, legitimerad dietist på Adolf Fredriks Fysiocenter sina råd på hur du med typ 2-diabetes kan tänka när det gäller mat och dryck:
En annan viktig del i diabetesbehandling är att vara fysisk aktiv. Fysisk aktivitet, såsom motion och styrketräning är ett mycket effektivt sätt att få bra blodsockervärden. Här visar Caroline Söderström, legitimerad fysioterapeut på Adolf Fredriks Fysiocenter några träningsövningar som du kan göra både hemma och på gymmet. Hon berättar även hur du ska få bäst effekt på ditt blodsocker genom träningen. Ta del av hennes tips och råd här!
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Hälsocentralen där jag går anser att diabetes 2, som jag har vetat om sedan drygt 2år, är inte värre än vanlig förkylning, En läkare såg dock tydligen på ett blodpRov för något helt annat, att jag hade förhöjd blodsocker.
Har besökt diabetessyrra efter att tagit prov enligt hennes ordination men det hade hon ingen aning om så jag vet fortfarande ingenting trots förfrågan. Gratis provutrustning? nej nej det ska du inte ha. Köpte en själv men har svårt att få fram tillräckligt med blod. Lab säger att dom får inte tala om för mig mina värden och d-syrran bryr dej inte trots påstötningar. Systerson i Sthlm är jättenöjd med sin diabeteshjälp, en läkare i Sthlm tycker att Gävles vårdapparat är sämst i Sverige! Vill inte flytta till huvudstaden. Ok jag är nog en gnällig gammal gubbe, inget att bry sig om! Önskar er alla en trevlig helg!
Inga har kommenterat på denna sida ännu