Därför är patientutbildningar en viktig del av diabetesvården
Att lära sig mer om sin sjukdom är en mycket viktig del i behandlingen av typ 2-diabetes. Ett sätt att göra det på är att gå en patientutbildning, eller så kallad diabetesskola. Men det är inte alla mottagningar som erbjuder sina diabetespatienter det. Det finns dock andra vägar att gå.
Typ 2-diabetes är en livslång sjukdom. Det är också en sjukdom som många har möjlighet att påverka mycket på egen hand – om man har rätt kunskap. Enligt de nationella riktlinjerna för diabetesvård bör hälso- och sjukvården erbjuda personer med typ 2-diabetes grupperad utbildning om sjukdomen. Samtidigt skriver Socialstyrelsen följande i riktlinjerna:
”Trots att patientutbildningar ofta är en förutsättning för en väl fungerande egenvård är det flera av sjukhusens diabetesmottagningar för vuxna och primärvårdsmottagningar som inte erbjuder gruppbaserad utbildning.”
Det finns dock andra vägar att gå. Om det inte finns tillgängliga diabetesutbildningar på ens mottagning finns också möjligheten att delta i kurser och utbildningar genom olika patientföreningar. Hos dem kan man också träffa nya vänner och bilda regelbundna gruppträffar med andra som också lever med typ 2-diabetes. För Anita Södergren, som intervjuas i klippet här ovan, var det ren lycka att få träffa så många nya vänner som förstod hennes situation. Hennes grupp har nu träffats över tio år.
”Otroligt givande”
– Den här gruppen ger så himla mycket. Vi är helt prestigelösa, vi pratar om allt och ingenting. Ibland så sitter vi bara och tramsar, flamsar och skrattar och sedan har vi också allvarliga diskussioner om hur vi lever våra liv med diabetesen, vad vi äter, vad vi gör och hur vi motionerar. Och det har varit otroligt givande.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Vissa med typ 2-diabetes kan faktiskt slippa användningen av diabetesläkemedel under många år genom att förbättra sina levnadsvanor. För andra kan bättre levnadsvanor bidra till man kan hålla nere läkemedelsdosen.
Anita har främst ändrat sin kost och ökat sin fysiska aktivitet, bland annat genom att börja med träningsformen Zumba, en typ av dans, vilket hon älskar.
– Så jag lever fortfarande med ett piller, efter alla dessa år. Det tycker jag är jätteskönt.
Har man prediabetes, som innebär att man har lätt förhöjda blodsockervärden och ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes, kan man faktiskt förhindra eller fördröja utvecklingen av typ 2-diabetes med hjälp av förbättrade levnadsvanor.
Med kunskap kan man lättare få kontroll på blodsockret
Syftet med all behandling vid typ 2-diabetes är att minska risken för komplikationer som kan uppstå på grund av höga blodsockernivåer. Med komplikationer menar man skador på nerver samt på både stora och små blodkärl i kroppen.
Om de små blodkärlen utsätts för höga blodsockervärden under lång tid kan kan det påverka ögonen och synen, eller orsaka njurskador. När nerver skadas kan det leda till svårläkta sår på fötterna, som i allra värsta fall kan leda till amputation.
När höga blodsockervärden påverkar de stora blodkärlen drabbas de av åderförkalkning. Åderförkalkning drabbar alla människor mer eller mindre, men hos personer med diabetes går utvecklingen av åderförkalkningen snabbare. Därför är också risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar såsom stroke, hjärtinfarkt och dålig cirkulation i benen, mycket vanligare hos personer med diabetes jämfört med övriga befolkningen.
Andra faktorer påverkar också
Men det är inte bara blodsockret som påverkar ens risk att utveckla skador på nerver och blodkärl. Högt blodtryck, förhöjda blodfetter (kolesterol och triglycerider), rökning, övervikt, ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom, tidigare hjärtinfarkt eller stroke samt fysisk inaktivitet (att man rör på sig för lite), är andra faktorer som tillsammans med diabetesen ökar risken. Ju fler av dessa riskfaktorer man har desto högre risk har man för att utveckla komplikationer och andra sjukdomar.
Annat som kan påverka personer med typ 2-diabetes är den psykiska hälsan samt den sexuella hälsan. Erektil dysfunktion är exempelvis inte ovanligt bland män med diabetes. Hos kvinnor kan diabetes ge upphov till torra slemhinnor och infektioner i underlivet.
Några tips till dig som vill lära dig mer om typ 2-diabetes
-
Fråga din diabetessjuksköterska eller läkare om det finns någon diabetesskola tillgänglig för dig.
- Hör av dig till en patientförening och anmäl dig till deras kurser. Här är en lista på patientföreningar för dig med typ 2-diabetes:
- Gå en webbaserad utbildning om typ 2-diabetes här på Netdoktor.se (gratis). Gå till utbildningen här!
Utbildningen är en upplysningskampanj från Netdoktor i samarbete med Storstockholms Diabetesförening (SSDF), Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS), AstraZeneca AB och Boehringer Ingelheim AB. Netdoktor har utformat allt innehåll och ansvarar för alla delar inom upplysningskampanjen. Samtliga texter är granskade av överläkare Stelios Karayiannides, Centrum för diabetes, Akademiskt specialistcentrum i Stockholm, samt överläkare Jarl Hellman, Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala
-
Nationella riktlinjer för
diabetesvård - https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2018-10-25.pdf - Sex och diabetes, SSDF - https://ssdf.nu/om-foreningen/informationsmaterial-fran-ssdf
Kommentera denna artikel
Hej, jag är en gammal gubbe 92 år, bor nu på en äldreboenden. Drabbas av diabetes type 2 1987, Fick i början tablet några år senare insulin. Jag har klarad mig så läng på grund av att jag har förd en diabetesdagbok. Har tider för mätresultat och mängde insulin som jag nu ta 4 gånger per dag.
Jag var aktive medlem i Diabetesföreningen för flera år. När jag börjar söker information fanns inte då, men nu hur mycket som helst.
Min råd känner hur du mår, skapar en system/eget metod att hantera ditt diabetes som du känner fungerar för dej. T.ex jag mat över 5 måltider. Ta 4 blod prov 4 gånger över 12 timme vaken tid. Nyckel till bra diabetes vård är skapa en metod som fungerar för dej själv. Vi alla har samma sjukdom men drabbas olika. Min metod har fungerad för mig. Inte säkert det fungerar för andra. Men försöka duger.
Inga har kommenterat på denna sida ännu