Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Utbildning: Det händer i kroppen vid typ 2-diabetes

Vad händer i kroppen vid typ 2-diabetes? Och vad kan man göra för att minska risken för komplikationer som kan uppstå på grund av höga blodsockernivåer? Netdoktor har nu lanserat en utbildning som är ett måste för dig med  typ 2-diabetes. 


Publicerad den: 2021-03-15

Utbildningen är riktad till dig som lever med typ 2-diabetes, den är webbaserad och helt gratis att genomföra. För att gå utbildningen loggar du enkelt in i Aktiv Patient med ditt BankID och anger diagnosen ”diabetes mellitus typ 2”. 

 

 
 

Skador i kroppen som uppstår till följd av långvarigt högt blodsocker brukar kallas för diabeteskomplikationer. Det handlar då om skador på nerver och blodkärl som i sin tur kan leda till allvarliga tillstånd, såsom hjärt-kärlsjukdomar (hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp, stroke och nedsatt blodförsörjning till benen). Även skador på ögonen som påverkar synen, skador på njurarna samt skador på nerver i fötterna är vanliga diabeteskomplikationer. 

Andra problem som kan uppstå på grund av en diabetessjukdom är frozen shoulder, icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom, magproblem, infektionskänslighet och sexuella problem (sköra och torra slemhinnor i underlivet samt erektionsproblem). 

Lär dig hur du minskar risken för diabeteskomplikationer

I Netdoktors utbildning om komplikationer vid typ 2-diabetes får du lära dig mer om hur du med hjälp av egenvård, läkemedelsbehandling och kunskap om sjukdomen, kan minska riskerna för diabeteskomplikationer. Du får även lära dig mer om målvärden för HbA1c (långtidsblodsocker), P-glukos (blodsockret just nu) och blodtryck, samt vilka undersökningar och kontroller du bör göra regelbundet. 

Utbildningen består av åtta kapitel:

1. Vad händer i kroppen vid typ 2-diabetes?

2. Varför är det viktigt att undvika högt blodsocker?

3. Andra problem som kan uppstå vid diabetes

4. Därför är det viktigt att ha kunskap om sin diabetessjukdom

5. Därför är det viktigt att tänka över sina levnadsvanor

6. Vilka undersökningar bör man göra regelbundet?

7. Läkemedelsbehandling vid typ 2-diabetes

8. Bra eller dåliga blodsockernivåer?

Utbildningen är riktad till dig som lever med typ 2-diabetes, den är webbaserad och helt gratis att genomföra. För att gå utbildningen loggar du enkelt in i Aktiv Patient med ditt BankID och anger diagnosen ”diabetes mellitus typ 2”. 

 Starta utbildningen »  

Utbildningen om komplikationer vid typ 2-diabetes är faktagranskad av Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin och medicinsk redaktör för det medicinska kunskapsstödet Medibas.

 


 Här kan du kika in i Aktiv patient »

aktiv patient preview psoriasis diabetes multipel skleros 725

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.