Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Resa med typ 1-diabetes

Du kan fortsätta att resa både vart du vill och som du vill, även om du har diabetes. Men för att få en så säker och bekväm resa som möjligt krävs det lite planering före avresan.


Uppdaterad den: 2012-12-22

Annons

Enligt boken Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna av Ragnar Hanås, finns det inga resmål eller transportmedel som är omöjliga för en person med typ 1-diabetes. Det viktigaste är att mäta plasmaglukos ofta och justera insulindoserna efter behov. Mycket stillasittande i flygplan, bil, båt, tåg eller liknande, samt mat med mer kolhydrater, kan ge högre plasmaglukos. Dessutom kan känslorna påverka vårt blodsocker, och spänning eller stress kan leda till högre blodsocker än normalt.

Ett större intag av alkohol än vanligt kan också ge ändrat insulinbehov. Man bör vara måttlig med alkoholen för att minska risken för allvarliga insulinkänningar.

Innan du åker

Innan du åker bör du skaffa ett intyg som visar att du har diabtes, det beställer du från Svenska Diabetesförbundet. Reser du inom Europa bör du skaffa europeiskt sjukförsäkringskort. Använd vår vaccinkarta för att få reda på vilka vacciner som rekommenderas för ditt resmål. Ta vaccinerna i god tid före avresa.

Diskutera med din läkare hur du ska göra om du får diarré, kräkningar eller feber, och ta med medicin som förebygger/behandlar diarré.

Annons
Annons

Värme ökar risken för lågt plasmaglukos

Många av oss reser till varmare områden när vi ska semestra. Kom ihåg att värme ökar blodcirkulationen i underhuden och ger snabbare upptag av insulin. Att sola och ta varma bad kan därför öka risken för lågt plasmaglukos/insulinkänning. Vi är också mer aktiva när vi är på semester och vi äter annorlunda. Därför bör man minska de vanliga insulindoserna med 10–20 procent. En annan situation som kan ge lågt plasmaglukos är om du dricker för lite i värmen och blir uttorkad. Detta kan leda till att insulinet tas upp långsammare. När du senare dricker tillräckligt kommer mer insulin tas upp – vilket kan leda till lågt plasmaglukos. Var därför noggrann med att dricka tillräckligt med vatten på flaska och kom ihåg att ta med dig druvsocker och annan sockerhaltig ”känningsmat”.

Om du ska till stranden eller liknande bör du förvara insulinet i till exempel en kylväska eller en termos (men inte ihop med isbitar!). Låt inte insulinet ligga kvar i bilen i den gassande solen – eller i minusgrader. Ska du ut i kallt vinterväder kan du till exempel förvara insulinpennan tätt intill kroppen, så att det inte fryser.

Förvaring av insulin i värmen

Insulin får inte utsättas för frost, direkt solljus eller hög temperatur. Aktiviteten hos vanligt snabbverkande insulin minskas bara med två procent om det förvaras i 25 grader Celsius i ett år. Förvaras det i 40 grader tar det 14 veckor innan det tappar fem procent av effekten. Humulin, Insulatard och Basal håller i sex veckor i rumstemperatur på upp till 30 grader. Humalog, Novorapid, Lantus och Levemir har en hållbarhet på fyra veckor i samma rumstemperatur.

Så länge det inte är väldigt varmt på ditt hotellrum behöver du därför inte förvara insulinet i kylskåpet. De små hotellkylskåpen har ofta dålig temperaturreglering, vilket kan leda till att insulinet fryser – och måste kastas. Vid långvarig vistelse bör du förvara insulin i kylskåp. Då bör du ha med dig en termometer så att du kan hålla koll på kylskåpstemperaturen. Extrem luftfuktighet och värme kan också påverka glukosmätare och testremsor. Blodsockermätarna fungerar bäst i temperaturer mellan 15 och 35 grader Celsius. Kyla kan ge för låga värden och värme kan leda till att det visas för höga värden.

Om du misstänker att insulinet tappar verkan, mät då ofta och justera insulinmängden tills du uppnår önskad effekt.

Annons
Annons

Använd rätt spruta till rätt koncentration

Det ska vara möjligt att få tag på insulin på apotek i hela världen om du kan bekräfta att du har diabetes. Var i så fall medveten om att vissa länder använder andra koncentrationer än vi gör i Sverige. Vi använder koncentrationer på 100 E/ml. Vissa andra länder använder koncentrationer på 80 E/ml eller 40 E/ml. Utomlands används ofta istället IU/ml (international units/milliliter) istället för E/ml (enhet per milliliter). Om du måste köpa en annan koncentration än 100 E/ml måste du också köpa sprutor som passar. Om du använder en U-100 ml-spruta för att dra upp U-40- eller U-80-koncentrationer kommer dosen att bli felaktig. Med korrekt anpassad spruta är enheterna desamma och kommer ge en i det närmaste likadan effekt. I en del länder anges plasmaglukos i milligram per 100 milliliter. För att få det tal som du är van vid kan du dela talet med 18.

Om du reser österut eller västerut och passerar flera tidszoner är det nödvändigt att justera insulindoserna under dygnet. Detta kan du läsa mer om i vårt dokument om flygresor och typ 1-diabetes. Läs också vår kom ihåg-lista över insulin och annan utrustning som är nödvändig för personer med typ 1-diabetes på resa.

Om ni är flera som reser ihop bör du ge ditt resesällskap en kort genomgång om lågt plasmaglukos, insulinkänning och användning av glukagon, så att de kan hjälpa dig om du behöver det.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.