Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hög diabetesrisk för svenska barn

Mer än vart sjätte barn i Sverige med fetma har även ett förstadium till diabetes typ 2. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet där över 35 000 barn och ungdomar med fetma, i åldrarna 2-18 år, i Tyskland och Sverige, ingick.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-17

Annons

Studien visar att det är tre gånger vanligare att barn i Sverige har ett förstadium till diabetes än barn i Tyskland.

Förhöjt fastesocker är ett förstadium till diabetes hos vuxna och är även associerat till hjärt- och kärlsjukdom, cancer samt generell dödlighet hos vuxna. Riskerna med förhöjt fastesocker hos barn är däremot betydligt sämre kartlagda. Den nu publicerade studien visar att risken att ha förhöjt fastesocker är hög bland barn i Sverige med fetma.

– Även om det är få barn med fetma som får diagnosen diabetes typ 2 i Sverige så kan man se att fetma leder till en störd ämnesomsättning redan hos små barn, säger Emilia Hagman, doktorand vid klinisk vetenskap, intervention och teknologi, Karolinska Institutet och som utfört studien tillsammans professor Claude Marcus och de tyska forskarna Thomas Reinehr och Reinhard Holl.

Annons
Annons

Förutom ålder påverkas risken för förhöjda blodsocker också av grad av fetma och kön. Förhöjt fastesocker är något vanligare bland pojkar. Men det verkar också påverkas av var man bor.

– Våra resultat visar att 17,1 procent av barnen med fetma har förhöjda fastenivåer av blodsocker i Sverige. I Tyskland var andelen barn med fetma som hade förhöjda fasteblodsocker 5,7 procent. Barn i Sverige påverkas ed andra ord i betydligt större utsträckning än barn i Tyskland och löper tre gånger högre risk att ha förhöjt fasteglukos. Vad det beror på kan vi bara spekulera i, men en möjlig orsak kan vara skillnader i tidig uppfödning, något som vi ska undersöka vidare, säger Emilia Hagman.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-08-1 09:42 (11 år sen)

    De tidigare inläggen torde vara kopplade till livsstil och olika typer av matintag.
    För det första är fetma en kronisk sjukdom. Som uppkommer av att vår energi (energipåslag av stress) inte kan tillvaratas, och omvandlads till triglycerider som fäster vid kortisolreceptorerna i den abdominala magen under bukhinnan. Bildar ett endokrint organ som skapar inflammatoriska substanser som gör att IRS1-8 slås ut. Dessa verkar som låsolja mellan insulin (nyckel) och cell. Detta kommer at skapa insulinresistens. Påverkar även leptinet som styr hungern.
    Stress är otroligt farligt i detta scenario, stress höjer blodsockret, som skapar oxidativ stress och fria radikaler, varför dessa patienter skall inta Q10 (antioxidant). Ordineras av läkare för att hindra inflammatoriska bildningar samt ischemisk hjärt- och kärlsjukdom. Vissa människor har en typ av protein som förstärker effekten av stress. Bl.a. snarkande och bantning är stressande.
    Blodtrycket ökar, vilket gör att trycket i hjärnan deformerar hypofysen (ICP i CNS). Hypofysen är hormonernas "datacentral".
    Efter en tid med stress så skadas det metabola syndromet. Efter ytterligare tid skadas HPA-axeln, vilket innebär att levern hela tiden pumpar ut energi i form av blodsocker. Som i sin tur skapar insulinresistens.
    Stress ger ett konstant blodsocker och kroppens reparation upphör. Det förhöjda blodsockret kommer att generera nervskador som med tiden orsakar smärta. Diabetes typ tre kommer krypande i form neurasteni, frontallobsdemens, alzheimer etc.
    LCHF kan sänka blodsockret, men är en grogrund för förfettad lever, levercirros och levercancer.
    Kroppen behöver en varierad kost för att mineraler och vitaminer skall kunna fungera.
    Med vänlig hälsning
    Yrkespatienten

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-19 01:53 (11 år sen)

    Svenska barn äter mat med mycket kolhydrater för att inte tala om snask, chips och läskedrycker. Inte konstigt att kroppen reagerar på sockerinnehållet. Socker omvandlas till fett och levern får jobba för högtryck. Dra ner på kolhydratrika potatischips, spaghetti, ris och vitt bröd. Ät mera "grönt" och bönor. Och riktigt smör istället för det konstgjorda margarinet. Och avstå från söta juicer och sötade frukostflingor. http://www.netdoktor.se/diabetes/nyheter/Hog-diabetesrisk-for-svenska-barn#

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-18 13:05 (11 år sen)

    Vad hände med den svenska maten? Snabbmat, halvfabrikat, söta drycker, läsk, smågodis, chips, ostbågar, chicken nuggets, söt thai mat. Inte undra på att ungar inte kan koncentrera sig, mår dåligt och får ätstörningar. Nu får vi skärpa oss och börja äta riktig mat!

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-18 10:38 (11 år sen)

    Jag tror att skillnaderna beror på att i Sverige har klasskillnaderna ökat mest i hela västvärlden, det vill säga att vi har ett stort antal barn som lever i relativ fattigdom. Och billig mat är ofta dålig mat. I Tyskland har de inte alls samma klasskillnader.
    Ganska enkelt, ganska logiskt.

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-18 02:45 (11 år sen)

    Svenska barn kanske äter mer vitt bröd än vad som äts i Tyskland

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-18 00:27 (11 år sen)

    Emilia,
    Vad är skillnader i tidig uppfödning?
    undrar karl


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.