Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Känner du en diabetiker? Då bör du veta detta

Är du anhörig, kollega eller vän till någon som har diabetes? Då är det bra att veta hur man kan hjälpa till om hen har insulinkänning (för låga blodsockervärden) och själv inte märker av det. Känner inte personen tecknen själv kan känningen gå över till insulinkoma. 


Publicerad den: 2018-04-10

Känner du en diabetiker? Då bör du veta detta
Annons

De flesta som lever med diabetes känner igen tecknen på när blodsockret är på väg att sjunka för lågt och hinner därför själva äta något sött för att få sockerhalten att stiga. Men vissa personer saknar dock varningssignalerna och insulinkänningen kan då snart gå över till ren livsfara.  Därför är det viktigt att familjen, vännerna och arbetskamraterna lär känna symtomen och vet vad de ska göra om man märker att allt inte står rätt till.  

Varför får man insulinkänning? 

Om man som diabetiker behandlas med insulin, eller vissa typer av blodsockersänkande tabletter kan man i vissa situationer riskera att få blodsockerfall (insulinkänning eller hypoglykemi). 

Detta kan till exempel hända om man tagit sin normala dos medicin, men ätit för lite eller om det gått för lång tid mellan måltiderna och/eller om man varit mer fysiskt aktiv än vanligt.  Insulindosen eller tablettmedicineringen bli då alltså felaktig (för hög).  Dock kan det ibland vara svårt för en person med diabetes att själv inse att en insulinkänning är på väg. Därför är det också viktigt att familjemedlemmar, vänner och kollegor känner till symtomen och vet vad de ska göra när det händer.  

Annons
Annons

Symtom vid insulinkänning 

  • Blir lättirriterad/aggressiv 
  • Svettas 
  • Darrar  
  • Har hjärtklappning 
  • Blir blek 
  • Har svårt att koncentrera sig och fatta beslut 
  • Går blodsockret ner ytterligare kan personen få kramper och bli medvetslös - vilket är ett livshotande tillstånd.  

Detta kan du göra för att hjälpa 

  • Fråga om personen har diabetes 
  • Ge personen något att äta eller dricka som innehåller socker som till exempel druvsocker, godis, honung, frukt, saft eller läsk (inte light läsk, det innehåller inget socker). Ge absolut inte insulin. 
    Ring 112 
  • Om personen är medvetslös ska hen läggas i framstupa sidoläge i väntan på ambulans. Om personen har kramper - lägg hen då i framstupa sidoläge och försök hålla andningsvägarna fria.  

Lär dig mer om typ 2-diabetes

Vill du lära dig mer om typ 2-diabetes? Då ska du ta del av utbildningen på Diabetes-kollen. Där lär du dig mer om sjukdomen och dess behandlingar, vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen samt vad du kan göra för att minska risken för att utveckla sjukdomen. Lycka till!

Gå till utbildningen: Har du koll på typ 2-diabetes? 
 

Annons
Annons

    Källor

  • Diabetesförbundet - https://www.diabetes.se/ 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.