Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Minska aptiten och förebygg diabetes med korn

Äter du ofta bröd som innehåller kornkärnor? I sådana fall löper du mindre risk att i framtiden drabbas av diabetes typ 2 och hjärt-och kärlsjukdomar. Den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor hjälper nämligen till att minska aptiten och reglera blodsockret och på sikt kan den leda till viktminskning menar Anne Nilsson, en av forskarna bakom en ny studie om korn och dess positiva effekter på hälsan.

Annons

Ny forskning från Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet visar att kornkärnbaserade produkter kan hjälpa till att reglera blodsocker och aptit, vilket i längden ger en minskad risk att drabbas av diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdom. Hemligheten är den speciella kostfiberblandningen som finns i kornkärnorna.

Korn kan förebygga diabetes typ 2 

Genom att låta 20 medelålders friska personer med normal vikt äta bröd baserat på en stor andel kokta kornkärnor under tre dagars tid kunde forskarna dagen efter sista portionen med korn se hälsosamma ”antidiabetiska” effekter. 

- Vi såg att försökspersonernas blodsockerreglering påverkades positivt upp till 14 timmar efter måltid med bröd som innehöll korn. Personerna fick minskat blodsocker- och insulinpåslag efter en måltid, ökad insulinkänslighet och en ökning av tarmhormoner som är viktiga för ämnesomsättning- och aptitreglering. Kostfiber tas inte upp som näring i tunntarmen utan passerar ner till tjocktarmen. När den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor når tjocktarmen stimuleras tillväxt av goda bakterier och bidrar till frisättning av viktiga tarmhormoner, säger Anne Nilsson, docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

- På grund av den glukosreglerande effekten av dessa tarmhormoner tillverkas det i dag läkemedel som ges till personer med diabetes typ 2 som är baserade på dessa tarmhormoner. Att kunna öka frisättningen av de kroppsegna tarmhormonerna med hjälp av kosten är ur denna synpunkt väldigt intressant och skulle kunna bidra till att förebygga typ 2 diabetes och eventuellt även vara en hjälp till personer med redan försämrad glukosreglering , fortsätter Anne Nilsson.

Annons
Annons

Korn istället för ris och potatis 

Med mer kunskap om livsmedel med hälsosamma effekter på ämnesomsättningen hoppas forskarna på att antalet fall av fetma och diabetes typ 2 ska minska, och i detta sammanhang tror forskarna att korn kan bidra som en viktig naturlig del av födointaget.

- Jag tycker att korn kan ingå i kosten på många olika sätt och kan bli en naturlig del i en blandad kost. Korn är väldigt mättande. Att äta kornbaserade produkter ett par gånger om dagen kan bidra till att hjälpa personer som behöver gå ner i vikt, och även att motverka viktuppgång. Utöver att äta bröd som innehåller korn kan du använda korn istället för ris och potatis och du kan ha det i grytor och soppor. Det är både mättande och gott, säger Anne Nilsson.

Finns det några risker med att äta för mycket korn?

- Nej då, säger Anne Nilsson.

Forskarnas tips, så håller du blodsockerbalansen:

• Välj bröd med så stor andel hela kärnor som möjligt, blanda gärna sädesslag med till exempel råg.
• Undvik vitt mjöl.
• Blanda i kornkärnor i soppor och grytor och använd kokta kornkärnor som ersättning för kokt ris.
• Ät bönor och kikärtor, även de innehåller en bra blandning av kostfiber och har liksom kornkärnor ett lågt GI och påverkar hälsan positivt. Försök att använda cerealier med så intakt struktur som möjligt, dvs bäst är att använda hela kärnor; sämst är fint mjöl.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-12-7 04:03 (6 år sen)

    Artikeln kunde vara lite tydligare om det är sädesslaget korn (Hordeum) eller hela korn oavsett sädesslag som avses med "korn".
    Vad jag har kunnat se på mitt blodsocker när jag har ätit råris är att blodsockret stiger ordentligt. Skulle hel säd av något annat slag kunna vara bättre? Och skulle så kallad makrobiotisk kost som huvudsakligen består av kokt hel säd och grönsaker samt baljväxter, vara lämplig diabetikerkost? Eller bör man reducera intaget av kolhydrater oavsett om de kommer från hela korn?

  • Avatar Tidigare användare 2018-12-7 04:06 (6 år sen)

    Artikeln kunde vara lite tydligare om det är sädesslaget korn (Hordeum) eller hela korn oavsett sädesslag som avses med "korn".
    Vad jag har kunnat se på mitt blodsocker när jag har ätit råris är att blodsockret stiger ordentligt. Skulle hel säd av något annat slag kunna vara bättre? Och skulle så kallad makrobiotisk kost som huvudsakligen består av kokt hel säd och grönsaker samt baljväxter, vara lämplig diabetikerkost? Eller bör man reducera intaget av kolhydrater oavsett om de kommer från hela korn?

  • Avatar Rolf Larsson 2018-11-29 19:07 (6 år sen)

    Ett gott råd för att sänka blodsockret är: Inget GPS (gryn, potatis och socker). Korngryn höjer blodsockret. Förr åt man ofta korngrynsgröt som man kunde göra korngrynspudding av. Smakade bra.

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-23 15:20 (6 år sen)

    Hej Netdoktor! En eloge till er som sprider viktig kunskap till förebyggande av diabetes typ 2. Som mamma till ett barn med nydiagnosticerad typ-1 diabetes reagerar jag på att ni inte skriver ut vilken sorts diabetes som kan undvikas med rätt diet. Det är enormt tufft och tungt att ständigt mötas av den massiva okunskapen om typ-1-diabetes och rubriksättningar som denna bidrar till just den okunskapen. En klapp på axeln och glada tillrop om ändrad kosthållning är INTE vad man vill höra när man kämpar dygnet runt med en allvarlig och livshotande diagnos som uppkommer av helt andra skäl än en osund livsstil. I hopp om er förståelse och eftertanke vid nästa rubriksättning, Vänliga hälsningar Sophie Piir

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-23 15:19 (6 år sen)

    Hej Netdoktor! En eloge till er som sprider viktig kunskap till förebyggande av diabetes typ 2. Som mamma till ett barn med nydiagnosticerad typ-1 diabetes reagerar jag på att ni inte skriver ut vilken sorts diabetes som kan undvikas med rätt diet. Det är enormt tufft och tungt att ständigt mötas av den massiva okunskapen om typ-1-diabetes och rubriksättningar som denna bidrar till just den okunskapen. En klapp på axeln och glada tillrop om ändrad kosthållning är INTE vad man vill höra när man kämpar dygnet runt med en allvarlig och livshotande diagnos som uppkommer av helt andra skäl än en osund livsstil. I hopp om er förståelse och eftertanke vid nästa rubriksättning, Vänliga hälsningar Sophie Piir

  • Avatar Tidigare användare 2018-03-2 15:43 (7 år sen)

    Då vet jag vad jag ska googla för recept

  • Avatar Tidigare användare 2018-01-5 05:55 (7 år sen)

    Intressant kunskap

  • Avatar Tidigare användare 2017-08-26 11:27 (7 år sen)

    Fullkornsbröd och sädesslaget korn är inte samma "Korn", förtydliga för säkerhets skull!

  • Avatar Tidigare användare 2017-01-6 16:27 (8 år sen)

    Interssant.

    Men hittills har jag inte sett att det går att köpa bröd med kornkärnor i.
    Är det något jag inte förstått eller går det att precisera vad man avser för typ av bröd?

  • Avatar Tidigare användare 2017-01-5 13:28 (8 år sen)

    Har läst om nyttan med korn förut men har inte hittat produkten. Var kan man köpa korn?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.