Torr mun
Den här informationen är avsedd för cancerpatienter och deras anhöriga. Vi hoppas att även att personer som arbetar med kostråd till cancerpatienter ska hitta nyttig information.
Muntorrhet kan bero på såväl läkemedel som på behandling. Strålbehandling mot munhålan och halsen påverkar salivutsöndringen, mängden saliv kan minska och saliven kan bli segare.
Drick mycket och se till att hålla en god munhygien
Drick rikligt, minst två liter varje dag. Välj gärna rödvinbärssaft, saft av citrusfrukter och andra tropiska frukter, sportdryck, buljong, mineralvatten eller vatten med citron. Undvik citron om du har ont i munnen. Om du besväras av seg saliv kan du prova om det hjälper att undvika mjölk, då mjölk ofta upplevs göra slemmet segare. För att lösa det sega slemmet kan det hjälpa att dricka ljummet vatten eller ljummet te med socker.
Om du inte får i dig tillräckligt med näring bör du välja näringsrika drycker.
Salivsekretionen kan stimuleras med hjälp av sockerfritt tuggummi och syrliga drops. Samma effekt kan man uppnå genom att borsta tänderna före varje måltid. Kom också ihåg att borsta tänderna efter varje måltid.
Skölj munnen med fysiologisk koksaltlösning före och efter varje måltid. Det kan du köpa på apoteket eller göra själv (1 tesked koksalt i 1 liter vatten).
På apoteket kan du också köpa "konstgjord saliv". För vissa passar det, medan andra föredrar att fukta munnen med vanligt vatten. Ha gärna en flaska vatten till hands, eftersom du ofta behöver fukta munnen när du pratar, går på promenad eller äter.
Saliven skyddar mot hål i tänderna. Det är viktigt med god munhygien om du har lite saliv. Använd munskölj med fluor och se till att besöka tandläkaren regelbundet.
Mjuk eller mosad mat
Det kan vara lättare att äta mat som har en mjuk och saftig konsistens eller är flytande. Ät gärna mat i sås, gratänger och mat som lätt kan mosas, tillsätt gärna extra sås. Du kan byta ut bröd mot gröt eller blöta upp brödskivan i te eller annan dryck. Om du vill äta torr mat kan du göra det tillsammans med en soppa. Drick alltid till maten.
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
Råd vid torr mun
- Drick rikligt, minst två liter varje dag.
- Drick näringsrika drycker som till exempel syrad mjölk (kefir och fil), svagdricka, sportdryck, citronvatten, frukt- och grönsakssaft, juice, te med citron.
- Fukta munnen ofta med vatten.
- Ät mjuk eller mosad mat, gröt, soppor och äggrätter.
- Ät mat med mycket sås och sallad med dressing.
- Tugga sockerfritt tuggummi eller sug på sockerfria pastiller och syrliga drops.
- Håll läpparna mjuka med cerat.
- Laga eller köp fysiologisk koksalt (1 tesked koksalt i 1 liter vatten) och skölj munnen före och efter varje måltid.
- Borsta tänderna före och efter varje måltid.
- Köp "konstgjord saliv" på apoteket och använd fluorskölj.
- Sköt munnen och tänderna noggrant.
Sparrissoppa
1 förpackning sparris (250 g/160 g sparris) och samma mängd vatten.
1 dl grädde.
Alla ingredienser hälls i en matberedare eller mixer och kör till en jämn massa. Häll blandningen i en kastrull och värm upp. Häll över i en sopptallrik. Garnera med en klick grädde före servering.
Näringsdryck
1 ägg,
1 msk socker,
cirka 2 dl vassleprodukt med frukt eller juice.
Vispa ägg och socker. Tillsatt vassleprodukten eller juice och vispa vidare. Serveras i glas.
Pannbiff med mycket sås
1 pannbiff,
1 morot,
1 potatis,
brun sås.
Stek pannbiffen lätt. Koka potatisen. Gör sås på vanligt sätt. Moroten delas i bitar, kokas mjuk och mosas i matberedare eller mixer. Lägg upp på tallriken med mycket sås.
Milkshake
3 konserverade persikohalvor,
1 msk sylt (jordgubb eller hallon),
2–3 msk vaniljglass,
1,5 dl standardmjölk.
Lägg allt i en matberedare eller mixer. Serveras i glas.