Solning
Undvik att sola mellan klockan 11 och 15
Skydda dig mot solen med kläder och genom att vara i skuggan. Var rädd om din hud och undvik solbränna. Barn och ungdomar behöver skyddas extra mycket. Uppsök läkare om du har ett födelsemärke som förändras.
Ökningen av nya fall av maligna melanom har ett samband med det nya skönhetsidealet som kom på 1930-talet då det blev modernt att sola sig för att få solbrun hud. För att antalet fall av maligna melanom ska gå tillbaka är det nödvändigt att dessa ideal ändras.
Genom bättre solvanor förebyggs hudcancer
Solning är den huvudsakliga orsaken till hudcancer. För att förebygga malignt melanom, som är den allvarligaste formen av hudcancer, är det viktigt att undvika att bli solbränd och att minska sin totala dos av solning. Användning av konstgjord ultraviolett strålning för att bli brun, som solarier och UV-lampor, bör undvikas eftersom det ökar risken för hudcancer. Personer med ljus hud, många födelsemärken eller malignt melanom i släkten, ska vara extra försiktiga i solen. Barn har ömtålig hud och bör skyddas extra mycket. Barn under ett år bör inte alls utsättas för direkt solljus. Mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15, är solen särskilt stark.
Kläder skyddar bra mot solen, men olika tyger släpper igenom olika mycket UV-strålar. Jeans skyddar till exempel bättre än en vit t-shirt. Solskyddsmedel skyddar inte mot malignt melanom. Både UVA- och UVB-strålning ökar risken för hudcancer.
Använd solskyddsmedel som innehåller både UVA- och UVB-filter. Använd solskyddsmedel med en hög solskyddsfaktor. Solskyddsmedel bör inte användas med avsikten att tillbringa så lång tid som möjligt i solen, utan som skydd mot solens skadliga strålar. Sök skugga om du har möjlighet till det. Huvudbonad, solglasögon och kläder bör i första hand användas som skydd mot solen.
Forskning i Europa visar att periodvis intensiv solning i samband med semester och fritid ökar risken för malignt melanom. Därför bör vi vara särskilt försiktiga när vi reser till sydligare breddgrader, åker skidor i fjällen under påsken, eller är på sjön på sommaren. Då det är lätt att snabbt få för mycket solstrålning. Förutom att solning ökar risken för hudcancer åldras huden snabbare och blir rynkig och läderaktig.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
På Europatoppen
Det finns tre typer av hudcancer. Den vanligaste typen av hudcancer är basalcellscancer, som är ytlig och begränsad till huden. Skivepitelcancer i huden är mindre vanlig, men ökar. Den tredje huvudtypen av hudcancer är malignt melanom. Detta är en allvarlig cancerform och är en av de cancertyper som har ökat snabbast de senaste åren. Sverige är ett av de länder, tillsammans med Norge och Danmark, som ligger i Europatoppen när det gäller förekomsten av malignt melanom.
Kontrollera dina födelsemärken och hudförändringar
De flesta fall av malignt melanom upptäcks av patienten själv eller av anhöriga. Om melanomsjukdomen upptäcks tidigt finns goda möjligheter till att bot. Lär känna din hud från topp till tå, och gör det till en vana att undersöka den med jämna mellanrum – även ryggen, benen, nacken, magen och hårbotten. Använd gärna spegel, eller be en närstående om hjälp att titta på områden som är svåra att se själv. Om du har ljus hud, och om du har många födelsemärken, ska du vara särskilt uppmärksam. Undersökningar visar att män väntar längre än kvinnor med att gå till läkaren.
Hudförändringar kan växa relativt långsamt och kan utvecklas till cancer under månader och år. Man bör särskilt uppmärksamma hudförändringar som är större än 5 mm i diameter och de som har en otydlig eller oregelbunden kontur och med varierande färg. Hudförändringar som kliar och blöder bör också uppmärksammas.
Det är svårt för en lekman att avgöra om en hudförändring är ett malignt melanom. Uppsök därför läkare om du upptäcker en knöl i huden, ett sår som inte läker, en hudförändring som blöder, eller om du har ett födelsemärke som är över 0,5 cm i diameter och som förändrar form, färg eller storlek. Sök också läkare om du upptäcker en hudförändring som skiljer sig utseendemässigt från dina övriga hudförändringar.