Öm mun
Det kan finnas flera orsaker till ömhet och smärta i mun och svalg. Både läkemedel och annan behandling vid cancer kan påverka munslemhinnan.
Den här informationen är främst avsedd för patienter med cancer och deras anhöriga.
Det kan finnas flera orsaker till ömhet och smärta i mun och svalg. Både läkemedel och annan behandling vid cancer kan påverka munslemhinnan. Nedan följer råd om kost vid ömhet i munnen.
Matens konsistens är viktig
Viss typ av mat kan irritera en redan öm munhåla och göra det svårt att svälja och tugga. Välj därför mild mat som är skonsam mot munnen och anpassa konsistensen efter hur ont du har. Pröva med soppor, gärna kalla, och mat som är mjuk eller lätt att mosa. Kokt lax, fiskbullar, fisksoppa och köttfärsbiffar är rätter du kan prova. Mjölk- och äggrätter är också bra, milda alternativ. Pröva sådant som milkshake, bananer, konserverade päron, melon, färskost, potatismos, makaroner, ost, desserter som pudding eller fromage, äggröra, mosade grönsaker och mosat kött eller fisk. Mycket näringsrik mat kan vara lätt att få i sig.
Ett bra råd kan vara att dricka lite grädde flera gånger under dagen. Detta har en smörjande effekt på slemhinnan. Många tycker att kall mat är lindrande, till exempel isglass eller milkshake. Pröva också att suga på runda isbitar, utan skarpa kanter.
Undvik kryddad och syrlig mat
Den som har ont i munnen bör undvika mat som är kryddad och syrlig, som citrusfrukter, tomater, inlagd gurka, fruktjuice och tomatsoppa. Färdiga soppor och annan färdigmat kan vara för starka i smaken och innehålla för mycket salt.
Undvik ren alkohol eftersom det kan ge ytterligare obehag.
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
Råd vid öm mun
- Drick kalla näringsdrycker, men undvik juice från citrusfrukter.
- Ät mjuk mat utan kryddor eller milt kryddade.
- Ät soppor (gärna kalla).
- Ät maten kall eller rumstempererad (varm mat kan irritera munhåla och svalg).
- Ät glass.
- Sug på "runda" isbitar.
- Koka grönsakerna lite längre så att de blir riktigt mjuka.
- Skär maten i små bitar.
- Använd en matberedare eller stavmixer för att mosa maten.
- Blanda maten med smör, buljong eller sås så att den blir lättare att svälja.
- Använd sugrör att dricka igenom.
- Undvik mat som irriterar munnen, till exempel citrusfrukter och andra syrliga frukter, tomat, starkt kryddad eller saltad mat samt grov, rå eller torkad mat.
- Är det svårt att svälja, pröva att böja huvudet framåt.
- Läkare eller tandläkare kan rekommendera specialprodukter som kan lindra en öm mun.
- Skölj munnen ofta med vatten eller fysiologiskt saltvatten (1 tesked salt i 1 liter vatten) för att få bort matrester och bakterier.