Mat och dryck
Mat är viktigt för oss människor. Mat upplevs som en symbol för liv, och god matlust förknippas ofta med att vara frisk. När den som är sjuk inte vill äta kommer tanken på döden närmare. Att lusten att äta och dricka avtar är en naturlig del av att dö. För anhöriga upplevs det som svårt. Många vittnar om att den som är sjuk upplever det som en lättnad när man slutar att tala om mat. Den som är sjuk är ofta trött och slipper då att anstränga sig för att glädja anhöriga med att äta.
Behöver inte äta
Vad som kan och ska göras för den sjuka näringsmässigt beror på hur långt sjukdomen har utvecklat sig. Anhöriga eller den sjuka själv kan vara orolig för att den sjuka ska komma att dö av törst eller brist på mat. Sådana och andra frågor om mat och dryck är det viktigt att ställa till vårdpersonal, som kan göra en korrekt bedömning av situationen.
Vissa döende vill ha mat, andra vill bara dricka och vissa vill inte ha någonting. Det är viktigt att tänka på att det inte gör något om den sjuka varken vill ha mat eller dryck. Om den sjuka äter och dricker något är det viktigt att tänka på att det inte behöver täcka näringsbehovet. Målet är att den sjuka ska ha det så bra som möjligt. Om det bedöms medicinskt riktigt att den döende ska få intravenös behandling (vätska tillfört direkt via blodet) kan detta ges hemma av en sjuksköterska.
Vad serverar vi?
Om den sjuka vill äta och dricka bör man servera små portioner med mat som är lätta att tugga och svälja. Mat som är lätt att äta är till exempel mixade soppor, omelett, äggröra, paté, sufflé, gratäng, mos, sorbet, avokado, dessert. Den döende kan ha problem att svälja tunnflytande drycker som saft och vatten. De här dryckerna kan göras tjockare med hjälp av förtjockningsmedel. Hallon och jordgubbar som är djupfrysta kan vara goda att suga på. Det är särskilt viktigt med munhygienen.
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
Ätställning
En god ätställning är en förutsättning för att kunna få i sig mat. Om den sjuka är sängliggande är det praktiskt med två stora kuddar bakom ryggen och en mindre kudde i nacken. Om den sjuka lånar en säng från hjälpmedelscentralen kan de hissas upp. Man kan också låna ett elryggstöd som lyfter upp madrassen i ena änden och kan användas i den egna sängen.
- Om den sjuka inte sitter uppe måste han eller hon läggas över på sidan så att den som hjälper den sjuka kan ge dryck med sked. Det är viktigt för att den sjuka inte ska få drycken i vrångstrupen.
- Kuddar bakom ryggen och nacken stöttar den sjuka när han eller hon ska äta.