Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Behandling | Cancer

Biverkningar vid strålbehandling


Uppdaterad den: 2013-02-05

Annons

Under behandlingen

All strålning är i mer eller mindre grad förenad med biverkningar. Men människor reagerar olika på strålbehandling. Vissa mår inte bra innan strålbehandlingen börjar på grund av sjukdomen, en nyligen genomförd operation eller för att de är inlagda på sjukhus. Andra mår på det hela taget bra och har inte mycket problem under behandlingen.

Allt eftersom behandlingarna fortskrider kan du uppleva att du känner dig tröttare än normalt. Du kan behöva minska ner antalet timmar du arbetar eller begränsa dina sociala eller fysiska aktiviteter. Se till att du får tillräckligt med vila, och ta vara på erbjudanden om hjälp med vardagsuppgifter och arbete i hemmet.

Det är också vanligt att allmäntillståndet varierar, vissa dagar är bra och andra dåliga. Har du bekymmer eller bara vill prata kan din läkare, sjuksköterska, eller annan vårdpersonal hjälpa dig.

Annons
Annons

Ditt tillstånd bedöms regelbundet under behandlingen, och du kommer att träffa din läkare med viss regelbundenhet.

Beskrivning av intensitetsmodulerad strålterapi (IMRT)

Biverkningar

När strålbehandlingen påverkar den friska vävnaden i behandlingsfältet blir resultatet biverkningar. Biverkningarna beror på vilken del av kroppen som behandlas, hur stort området är och stråldosen. Om du får eller har fått cellgift i samband med strålbehandlingen är risken större för en strålreaktion.

De flesta biverkningar är övergående. De uppträder vid olika tidpunkter under behandlingen och försvinner vanligtvis veckorna efter behandlingen avslutats. Många upplever att de har få biverkningar. Läkaren informerar dig om de vanligaste akuta (snabbt övergående) eller långvariga (sena) biverkningarna innan behandlingen påbörjas. Under strålbehandlingen kan det bli nödvändigt att ta blodprover för att kontrollera ditt hälsotillstånd.

Beskrivning av strålsjuka

Trötthet

Trötthet och dåsighet är ganska vanligt, särskilt mot slutet av behandlingen. Det kan pågå under en tid. Det kan vara nödvändigt för dig att hitta sätt för att spara energi till de vardagliga aktiviteterna. Sömnbehovet kan vara ökat. En promenad i den friska luften kan vara bra. I princip kan du leva som vanligt och exempelvis arbeta om du är i form för det.

Annons
Annons

Illamående

Illamående är ett vanligt symtom under behandlingen. Det beror på vilken del av kroppen som behandlas. Det är vanligast vid strålning mot hjärnan, huvud/hals- och mag-tarmområdet. En del känner illamående i början av behandlingen, men upplever att det försvinner inom loppet av en dag eller två. Andra känner sig illamående senare under behandlingen. Säg till om du känner besvärande illamående. Det finns läkemedel som dämpar illamående som kan hjälpa dig, och det händer mycket sällan att strålbehandlingen måste ställas in på grund av illamående. Frisk luft och rikligt med vätska kan också minska besvären. Ät lite och ofta, samt undvik fet och söt mat.

Försök att äta under behandlingen och drick omkring två liter vätska om dagen. Detta kan vara ett problem om du känner illamående, trötthet eller behöver mycket tid till att resa fram och tillbaka till sjukhuset. En kostexpert på sjukhuset kan hjälpa dig att planlägga måltiderna och ge råd om vad du bör äta.

Hudreaktioner

Innan behandlingen börjar får du råd om hur du ska skydda huden i strålfältet. Under behandlingen kan huden bli röd och öm (som vid solbränna), och det är viktigt att inte irritera den ytterligare. På vissa ställen på kroppen är huden tunnare och ömtåligare än andra ställen, och den tar därför lättare skada vid bestrålning. Du kan tvätta strålfältet försiktigt och använda en mild tvål och klappa huden torr. För att lindra kan du smörja strålfälten efter behandlingen mjukgörnade kräm. Använd inte deodoranter, parfymer eller lotion på huden, utöver det som rekommenderas av dem som behandlar dig. Säg till om du får hudproblem. Läkaren kan eventuellt skriva ut recept på en salva eller kräm som kan lindra.

Det kan vara bekvämare för dig att ha på dig lösa och inte för åtsittande vardagskläder. Om du har tuschmärken på huden kan de färga av sig på kläderna. Färgfläckarna kan tas bort med ett biologiskt tvättmedel.

Led- och muskelvärk

Av och till upplever patienter som får strålbehandling av områden med leder eller muskler att de blir stela. Det kan ske när som helst upp till två år efter att behandlingen är avslutad. Regelbunden stretchning av de här lederna och musklerna kan förebygga stelhet. Eventuellt kan du få råd från en fysioterapeut.

Sena biverkningar

Eventuella biverkningar som utvecklas på lång sikt, och som kan ge långvariga men, beror på vilken del av kroppen som har behandlats, och vilken dos av strålbehandling som du har fått. En mängd faktorer kan spela in. Läkaren kan berätta om de här biverkningarna för dig, och om sannolikheten för att de inträffar.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vad händer när strålbehandlingen är avslutad?

Vissa av strålbehandlingsbiverkningarna kan hålla i sig några månader efter att behandlingen är avslutad. Men gradvis kommer du att bli mer och mer återställd. Regelbunden vila och regelbundna måltider är av värde.

Du kommer att bli föremål för regelbundna läkarkontroller. Tidsintervallen ökar ju längre tid det gått mellan behandlingarna. Om du skulle få något symtom som inte är spontant övergående bör du ta kontakt för att boka en tidigare tid.

Din läkare på vårdcentralen kommer regelbundet att informeras om din behandling.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.