Vaccinering mot prostatacancer?
I dag är prostatacancer den näst vanligaste cancerformen i världen. Ändå har få forskningsstudier gjorts på kopplingen mellan cancerformen och HPV, humant papillomvirus. Vilka mekanismer som ligger bakom cancerutveckling i prostatakörteln är inte välstuderat, men nu presenteras en ny studie som specifikt kopplar prostatacancer till HPV.
– Den kliniska delen av min forskning genomfördes i Indien och visar att 41 procent av män med prostatacancer också är smittade med HPV, förmodligen fick de viruset redan när de var unga och sexuellt aktiva. Viruset drabbar sedan vävnaden och prostatacancer utvecklas 15-20 år senare, på ett liknande sätt som livmoderhalscancer utvecklas hos kvinnor, säger Neha Singh som är forskare vid Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.
Nästa steg är att applicera forskningen på svenska män, påpekar Neha Singh.
– Jag är väldigt intresserad av att genomföra en ny studie, denna gång med fokus på svenska män, eftersom prostatacancer är en sjukdom som ökar i Sverige. Jag är mitt uppe i diskussioner om ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att fortsätta forskningen, säger hon i pressmeddelandet.
Om framtida forskningsresultat fortsätter att koppla HPV till prostatacancer öppnar det för möjligheten att även vaccinera män med HPV-vaccin i tidig ålder, på liknande sätt som unga flickor vaccineras för att förebygga livmoderhalscancer.
Enkätundersökning om prostatacancer
Har du eller någon i din närhet prostatacancer eller tidigare haft? Då kan du nu delta i en enkätundersökning som syftar till att öka kunskapen om vården för personer med prostatacancer.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu