Ny behandlingsmetod kan hjälpa mot prostatacancer
Patienter med spridd prostatacancer kan i framtiden få hjälp i tid. En ny behandlingsprincip har nämligen visat goda resultat i behandlingen av prostatacancer. Det är forskare vid det amerikanska läkemedelsföretaget Dendron som visat på att det går att mobilisera det egna immunförsvaret för att bromsa tillväxten av tumörceller. Forskarna har tagit fram ett så kallat immunoteraputiskt läkemedel som framställs med hjälp av genteknik. Medlet är framför allt till för prostatacancerpatienter som inte svarat på den antihormonbehandling som är den vanligaste medicinska behandlingen för personer med prostatacancer.
Hittills har medlet testats på omkring 1 000 cancerpatienter och det har visat sig förlänga medelöverlevnaden med 4,5 månader. Resultat visar även att 34 procent av de män som fått behandling med medlet var vid liv tre år senare, jämfört med 11 procent av dem som fått verkningslös behandling, placebo. Men trots lovande resultat fick företaget för två år sedan avslag på sin ansökan från det amerikanska läkemedelsverket, FDA. Anledningen till avslaget uppges ha berott på oenighet om medlets effektivitet. Men nu har företaget gjort en ny studie och på sikt hoppas de kunna ta fram likartade produkter för andra stora cancerformer. Sten Nilsson, professor, överläkare och expert på prostatacancer vid Radiumhemmet på Karolinska universitetssjukhuset, tycker att de framtagna resultaten är intressant data.
– Det handlar om en svårbehandlad grupp där några månaders extra livstid kan betyda mycket för individen, säger Sten Nilsson.
Enkätundersökning om prostatacancer
Har du eller någon i din närhet prostatacancer eller tidigare haft? Då kan du nu delta i en enkätundersökning som syftar till att öka kunskapen om vården för personer med prostatacancer.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu