Kan bli screening för prostatacancer
I dag finns screeningsprogram för tre olika cancertyper. Prostatacancer hör dock inte dit, trots att cancerformen är den vanligaste bland män. Orsaken är att de negativa effekterna av PSA-test är för stora, menar Socialstyrelsen. Dit hör exempelvis falska cancerbesked och onödig behandling som kan resultera i biverkningar som inkontinens och impotens.
Men i samband med det nya testet mot prostatacancer (Sthlm 3) som utvärderats i en studie på uppemot 60 000 män kan situationen komma att förändras, menar Arvid Widenlou Nordmark som är chef för bedömningar av screeningsprogram vid Socialstyrelsen.
– Jag har inte sett slutresultatet av studien ännu, men den verkar intressant. Frågan är om den visar att man kan minska de negativa effekterna jämfört med PSA-testet tillräckligt mycket, säger han till NyTeknik.
Kan behöva ompröva sin rekommendation
Arvid Widenlou Nordmark och hans kollegor ska nu sätta sig in i studien om Sthlm 3 för att se om Socialstyrelsen måste ompröva sin nuvarande rekommendation för prostatacancer.
– För tillfället håller vi på att planera och prioritera resurser inför nästa år och där finns bedömningen för en screening för prostatacancer med som en viktig fråga, säger han till tidningen.
Är du eller någon du känner orolig eller nedstämd efter att ha diagnostiserats med prostatacancer?
Vid Linköpings universitet bedrivs forskning kring psykologisk behandling via internet, och just nu pågår en studie riktad mot män med prostatacancer. Behandlingen är kostnadsfri och pågår i åtta veckor. Inga besök eller resor behövs.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu