Höga nivåer av testosteron motverkar prostatacancer
– Det här är ett ganska revolutionerande koncept som möjligen kan komma att användas hos patienter i framtiden. I teorin finns det goda skäl för att det kan fungera men det måste testas mycket utförligare, säger Jan-Erik Damber som är professor i urologi vid Göteborgs universitet, tillika Netdoktors expert, till Dagens Medicin.
Studien är utförd på prostatacancerceller som har blivit motståndskraftiga mot traditionell behandling, och därmed överlevt trots låg nivå av testosteron i omgivningen. Men när de istället utsattes för hög nivå av testosteron dog cancercellerna.
Troligtvis till följd av en viss chockreaktion eftersom den tidigare bristen på testosteron lett till en uppreglering av testosteronreceptorer på cellernas yta.
– En intressant aspekt är att de höga testosterondoserna tycks backa cancercellerna i utvecklingen så att de blir mer känsliga för hormonbehandling igen, säger Jan-Erik Damber till Dagens Medicin.
Han har inte själv deltagit i studien, som är utförd av forskare vid Johns Hopkins University i Baltimore, USA. Samtliga patienter som deltog var drabbade av prostatatumörer som inte längre svarade på konventionell behandling.
Enkätundersökning om prostatacancer
Har du eller någon i din närhet prostatacancer eller tidigare haft? Då kan du nu delta i en enkätundersökning som syftar till att öka kunskapen om vården för personer med prostatacancer.
Men när deltagarna fick höga doser av testosteron intramuskulärt en gång i minskade tumörens storlek hos 7 av 16 deltagare. Samtidigt gavs även normal hormonbehandling som stryper kroppens naturliga testosteronproduktion.
Dock började prostatatumörerna att växa igen med tiden, men fyra av patienterna kunde stå kvar på behandlingen i mer än ett år. Dessutom var biverkningarna få, enligt forskarna.
Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »
– Om det här ska bli ett alternativ i vardagssjukvården behöver man jämföra mot gängse behandling vid hormonresistent prostatacancer, som cytostatikumet docetaxel och de nya typerna av hormonläkemedel som abirateron och enzalutamid, säger Jan-Erik Damber till Dagens Medicin.
Nu har nya studier startats för att testa konceptet i större omfattning.
– Det behövs också studier av patienter med mer symtomgivande sjukdom än de som var med i den här studien, inte minst för att det finns farhågor om att behandlingen skulle kunna öka tillväxten av tumören hos vissa patienter, säger han.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Kommentera denna artikel
Intressant och välkommet med nya rön som kanske kan lösa prostatacancern.
Under de 8 månader jag behandlades för prostatacancer för 20 år sedan , lärde jag mig att det finns två testosterontillverkare i kroppen, hypofysen och binjurarna som behöver olika mediciner för att stoppa produktionen av testosteronet.
Jag lärde mig också att utan testosteron ingen prostatacancer.
Tyvärr hade forskningen inte lyckats att helt få bort cancern utan bara få den att stanna upp så länge man gick på de olika medicinerna.
Problemet var att medicinerna är giftiga för kroppen och att man blir resistent efter en tid, så man behövde göra ett uppehåll med medicinerna efter 5-6 månaderna. Under tiden började cancern växa till sig igen. En kapplöpning som cancern vinner till slut, men man förlänger dödsdagen med flera år.
Jag ansågs som botbar därför gavs jag Brachy med nålar som strålade mina 3 små tumörer inne i prostatan utan att förstöra omkringliggande viktiga organ.
Jag är sedan dess fullt frisk.
Inga har kommenterat på denna sida ännu