Vegetarisk kost kan minska risken för cancer
I metaanalysen, som publicerats i Critical Reviews in Food Science and Nutrition, lät några forskare studera 96 artiklar som jämförde vegetarisk kost och vegansk kost med blandkost och kopplingar till mortalitet, kronisk sjukdom och dödsfall.
Resultatet visar att de personer som åt en vegetarisk eller vegansk kost vägde mindre, hade lägre kolesterolnivåer och lägre blodsocker jämfört med de som åt blandkost. Det skriver Läkare för framtiden.
Forskarna drar slutsatsen att vegetarisk eller vegansk kost kan minska risken för att en person dör i förtid till följd av cancer eller hjärtsjukdom.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Vad vet du om cancer? Testa dina kunskaper om cancer
Vad vet du om hjärtbesvär? Gör vårt quiz
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Kommentera denna artikel
Nu skulle man ju vilja veta vilken kost de andra åt! Man vet ju att kolhydratrik kost ger diabetes och diabetiker har ökad risk för cancer och hjärtsjukdom. Om man äter en blandad kost nästan utan eller med mycket lite kolhydrater är jag inte säker, men antar, att mängden cancerfall och fall med hjärtsjukdom också skulle minska.
Inga har kommenterat på denna sida ännu