Världscancerdagen – En dag att växla till växtbaserad kost
"Begränsa rött kött och undvik processat kött" och "Ät mestadels växtbaserad mat" är två av Världscancerfondens kostråd för att minskar risken för cancer. Varför inte införa vanan lagom till Världscancerdagen nu på söndag?
Att processat kött som korv och skinka ökar risken för tjock- och ändtarmscancer är väl känt. Det räcker med 50 gram processat kött per dag för att risken för tarmcancer ska öka med 18 procent, enligt WHO som varnar för att ju större intag desto högre cancerrisk. Ändå äter människor mer kött än någonsin. Det framkommer i en läsartext i morgontidningen Sydsvenskan, som uppmuntrar till att växla till en mer växtbaserad kost.
Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »
Mat som minskar risken för cancer
Mat som består av en stor andel grönsaker, bönor, nötter, frukt och fullkornsprodukter ska minska risken för att drabbas av cancer.
På söndag den 4 februari infaller Världscancerdagen, vilket är ett bra tillfälle att börja lägga om kosten.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
- Sydsvenskan - https://www.sydsvenskan.se/2018-02-01/vaxla-till-vaxtbaserat-pa-varldscancerdagen
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu