Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Vaccin mot cancer på gång

Stressade vita blodkroppar kan användas för att bekämpa cancer. När tolv personer med njurcancer testade cancervaccinet minskade tumörutvecklingen hos de flesta patienter.

Publicerad den: 2014-12-01

Annons

Det är välkänt att kroppen kan stöta bort ett transplanterat organ, vilket beror på en aktivering av immunförsvaret. Nu har Alex Karlsson-Parra, docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, använt den principen för att ta fram ett första vaccin mot cancer.

– Det som är ett jätteproblem vid transplantationer, att immunsystemet ger sig på det nya organet, är precis den slags reaktion som kan utnyttjas för att skapa ett cancervaccin, med skillnaden att det i stället är tumörerna som ska angripas, säger han till Dagens Medicin.

Vaccinet består av vita blodkroppar, monocyter, som kommer från en frisk blodgivare. Cellerna odlas till att bli en annan celltyp, som heter dendritiska celler. Dessa aktiveras på laborativ väg.

Annons
Annons

– Vi stressar dessa blivande vaccinceller genom att tillsätta en cocktail som får dem att tro att de utsätts för en allvarlig infektion, i princip tuber­kulos och smittkoppor samtidigt, säger Alex Karlsson-Parra till Dagens Medicin.

Då börjar vaccincellerna att bilda ämnen som aktiverar cytotoxiska T-celler vilka behövs för att bekämpa allvarliga infektioner. När cellerna väl är aktiverade fryses de in i portioner och kan därefter injiceras i en tumör.

Vaccineringen har testats på tolv patienter som led av njurcancer. Något som resulterade i långsammare tumörutveckling hos de flesta patienter.

Alex Karlsson-Parra poängterar dock att studien är liten och att man inte kan dra några vetenskapliga slutsatser av resultatet. Under nästa år väntar därför en större europeisk studie där sammanlagt 90 njurcancerpatienter ska få testa vaccinet.

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Alex Karlsson-Parra belönades nyligen med Athenapriset för sin kliniska forskning.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.