Svåra tumörer behandlas med kroppens eget immunförsvar
– Man har hittat ett sätt att känna igen det som kan liknas vid den unika doften på en tumörcell, säger Ola Winqvist som är professor och överläkare i cellulär immunterapi vid Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset i Solna, till Sveriges Radio.
De två tidigare metoderna har antingen gått ut på att släppa "bromsen" på immunförsvaret för att ge det större spelrum, med risken för att även friska celler har angripits, eller att titta på tumörernas dna men då inte kunnat få en hundraprocentig träff.
– Det har varit svårt att göra det storskaligt. Det är svårare att titta på muterade proteiner än att göra det med dna, som har varit den tidigare metoden, säger Ola Winqvist.
Bot mot fler cancerformer
Det är framför alla njurcancer, cancer i urinblåsan och den svåraste formen av hudcancer, malignt melanom, som den nya metoden kan bli aktuell för. Men eftersom varje behandling är så unik uppkommer ett problem. Med dagens regler skulle ett nytt läkemedelstillstånd krävas för varje patient som behandlas.
– Ja, det skulle det bli, och det skulle i princip göra det helt omöjligt, säger Ola Winqvist.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Underbara nyhet. Men- i takt med utvecklingen bör väl regelverken förändras med detta ?
Vi är sällsynt tröga i Sverige, tillsätter utredningar som ska vara klara om 2 år....enligt denna regeringens sätt att arbeta.
Inga har kommenterat på denna sida ännu