Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Större valfrihet kring screening

Tack vare en ny lag kan patienterna välja i vilket landsting de helst vill screenas. Men lagändringen är inte helt oproblematisk, påpekar Sven Törnberg vid Hälso- och sjukdomsförvaltningen i Stockholms läns landsting.

Publicerad den: 2015-02-06

Annons

– Vi blev kanske lite överrumplade. Det kan vara svårt att se att någonting som omfattar så stor del av befolkningen och där mindre än en procent kan räknas som patienter också skulle omfattas av den nya lagen, säger Sven Törnberg som är verksamhetsutvecklare för screening vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.

I början av året uppdaterade Vårdguiden 1177 sin information av mammografi, och där uppgav man att kvinnan numera kan få sin undersökning i ett annat landsting än det folkbokförda. Sven Törnberg vände sig då till Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting för att höra hur den nya patientlagen påverkar screeningen. Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm svarade då:

”Nu har Socialstyrelsens jurister gjort en grundlig rättsutredning, och de delar den bedömning som SKL:s jurister har gjort i frågan, dvs att om en patient väljer att få en screening i ett annat landsting ska detta landsting ge en sådan screening på samma villkor som dem som gäller för de egna invånarna.”

Annons
Annons

I grunden tycker Sven Törnberg att det är bra med möjligheterna som patientlagen bäddar för. Exempelvis att screeningen kan genomföras i landstinget där man jobbar eller studerar. Men han påpekar samtidigt att lagändringen inte är oproblematisk eftersom landstingen har olika regler kring screeningundersökningar, exempelvis gällande kostnader och uppföljningar.

Viktigast är dock att patienterna följs upp ordentligt så ingen faller mellan stolarna, påpekar Sven Törnberg.

– Allting kokar ihop till att om det här ska bli bra och att vi inte ska riskera någonting så behöver vi har ett förslag på hur vi aktivt ska hantera det.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.