Stekos kan innehålla cancerframkallande ämnen
Matlagning på gasspisar kan vara mer skadligt än på elektriska spisar, enligt ny forskning. Särskilt vid stekning med margarin på gasspisar bildas ångor som innehåller bland annat cancerframkallande ämnen. Ångor från stekning kan innehålla en rad olika skadliga ämnen som polyaromatiska kolväten, mutagena aldehyder, och små stoftpartiklar. Det internationella cancerforskningsorganet IARC klassade nyligen matlagningsångor som uppkommer under stekning vid hög temperatur som ”sannolikt cancerframkallande”. Nu presenterar en ny studie att stekning på gasspis är mer skadligt än på elektriska spisar.
I försöket så provstektes ett antal 400 grams biffar med olika kombinationer av matfetter och värmekällor. Därefter mätte man halten av skadliga ämnen i luften runt kockens andningszon. Och det forskarna kan se var att stekning med margarin på gasspis gav högst halter av skadliga ämnen. Dessutom gav stekning på gasspisen också genomgående betydligt mer skadligt stekos än stekning på elektriska. I försöken låg halterna av de skadliga ämnena under det tillåtna gränsvärdet för exponering i arbetsmiljö, men samtidigt påpekar forskarna att oset innehåller flera ämnen vars hälsoeffekter ännu inte är utredda. Och till dess rekommenderar man att mängden stekos i restaurangkök bör reduceras så mycket som möjligt.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu