Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Stekos kan innehålla cancerframkallande ämnen

Annons

Matlagning på gasspisar kan vara mer skadligt än på elektriska spisar, enligt ny forskning. Särskilt vid stekning med margarin på gasspisar bildas ångor som innehåller bland annat cancerframkallande ämnen. Ångor från stekning kan innehålla en rad olika skadliga ämnen som polyaromatiska kolväten, mutagena aldehyder, och små stoftpartiklar. Det internationella cancerforskningsorganet IARC klassade nyligen matlagningsångor som uppkommer under stekning vid hög temperatur som ”sannolikt cancerframkallande”. Nu presenterar en ny studie att stekning på gasspis är mer skadligt än på elektriska spisar.

I försöket så provstektes ett antal 400 grams biffar med olika kombinationer av matfetter och värmekällor. Därefter mätte man halten av skadliga ämnen i luften runt kockens andningszon. Och det forskarna kan se var att stekning med margarin på gasspis gav högst halter av skadliga ämnen. Dessutom gav stekning på gasspisen också genomgående betydligt mer skadligt stekos än stekning på elektriska. I försöken låg halterna av de skadliga ämnena under det tillåtna gränsvärdet för exponering i arbetsmiljö, men samtidigt påpekar forskarna att oset innehåller flera ämnen vars hälsoeffekter ännu inte är utredda. Och till dess rekommenderar man att mängden stekos i restaurangkök bör reduceras så mycket som möjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.