Så ska cancerceller stoppas
Forskarna, som arbetar vid Stockholms universitet, har tidigare utvecklat MTH1-hämmare som är tänkta att användas som läkemedel mot cancer. Men risken fanns att andra proteiner i kroppen, som exempelvis MTH2, skulle försöka ”rädda” cancercellen genom att ta över MTH1:s funktion om dess aktivitet blockerades med läkemedlet.
– Vi visar nu att MTH2 och andra proteiner inte kan ta över MTH1:s funktion. Det är mycket bra för möjligheterna att stoppa cancerceller genom att stoppa MTH1, säger Pål Stenmark som är docent vid institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
Olika aktivitet hos proteinet
Forskarna har kunnat bevisa att det är stor skillnad i struktur mellan MTH1 och MTH2. Tillsammans med en annan forskargrupp, som är verksam vid Karolinska institutet, visar de även att MTH2 inte har samma aktivitet som MTH1.
– Vi har också lärt oss mycket om MTH2:s aktivitet och varför MTH2-proteinet är viktigt för hur känsliga vi är mot en grupp av läkemedel som heter thiopurines, säger Pål Stenmark.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu