Rekordbelopp till svensk cancerforskning
Cancerfondens forskningsnämnd delar i år ut 770 miljoner kronor till cancerforskningen i Sverige, ett mycket högre belopp än tidigare år.
I år ger Cancerfonden ytterligare 670 miljoner kronor till cancerforskningen och det totala beloppet på 770 miljoner kronor är det största i Cancerfondens historia.
– Det är ett rekordbelopp och ett stort antal högkvalitativa forskningsprojekt som nu beviljas medel för att ge oss nya genombrott i kampen mot cancer, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, i ett pressmeddelande.
Totalt får åtta lärosäten och 192 forskningsprojekt dela på pengarna. Den största summan går till Karolinska universitetet, följt av universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg, Umeå, Linköping, Stockholm samt Kungliga Tekniska Högskolan.
– Pengarna kommer uteslutande från gåvor. Det är tack vare alla generösa givare, privatpersoner och företag som det är möjligt för forskarna att hela tiden söka och hitta nya resultat i form av bättre behandlingsmetoder och nya mediciner för de som drabbas av cancer. Pengarna räddar liv, säger Klas Kärre, i pressmeddelandet.
Läs även: Farliga leverfläckar? Så ser hudcancer ut
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
Nya typer av läkemedel och behandlingar
Pengarna går till forskning om att utveckla nya sorter av immunterapi mot hjärntumörer, samt utveckling av screeningmetoder som kan upptäcka bröstcancer i ett tidigare stadium än vad som är möjligt idag. En forskare vid Göteborgs universitet får medel för att undersöka om skadat mitokondrie-DNA kan vara en av orsakerna till att personer som haft cancer som barn får hälsorelaterade problem senare i livet, exempelvis hjärtsvikt, nedsatt hörsel eller balansstörningar. Forskningen kan bidra till utvecklingen av nya cancerläkemedel med färre biverkningar.
Läs även: Så använder du solskydd på rätt sätt
- Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/press/770-miljoner-kronor-till-svensk-cancerforskning
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu