Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Receptorer bakom ökad risk för levercancer

Annons

Levercancer är den tredje vanligaste orsaken till cancerdöd i världen. Lite mer än hälften av levercancerfallen orsakas av hepatit B-virus. Risken för att hepatit B leder till levercancer är dock betydligt större hos män än hos kvinnor och nu tror sig forskare ha funnit förklaringen till könsskillnaderna.

Kopplingen mellan hepatit B och levercancer och den ökade risken för män att drabbas har kontrollerats mot en massa olika faktorer, som till exempel rökning, alkoholkonsumtion, ålder och yrke, men ändå finns könsskillnaderna kvar. Därför har forskarvärlden mer och mer lutat åt att det är själva androgenerna, de manliga könshormonen, som orsakar den ökade risken hos män. Men nu visar en ny studie, som publicerats i tidskriften Science Translational Medicine, att så förmodligen inte är fallet.
– Studien visar att det är själva receptorn för androgen som betyder någonting, och det är intressant, säger professor Ola Weiland, som forskar på Hepatit B vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Det innebär alltså att det inte är hormonet i sig som orsakar könsskillnaderna, enligt den här studien. I stället pekar studieresultaten på att förklaringen finns hos levercellernas receptorer för manligt könshormon. Blockerar man receptorerna så sker en tydlig minskning i risken att cancer utvecklas i levern – i alla fall på de möss som man använt sig av i studien. Detta är en helt ny funktion som man inte sett förut, som även skulle kunna nyttjas kliniskt, menar forskarna bakom studien. Professor Ola Weiland håller med, men påpekar samtidigt att det är en lång väg kvar dit.
– Det är ju alltid så när man får sådana här tidiga djurstudier att det är mekanistiskt intressant. När man vidareutvecklar det här så får man pröva om det stämmer även hos människor, om det är så att man får en mindre risk att drabbas av tumörer om man blockerar receptorn. Men det är lång väg kvar till att man kan använda det här i mediciner, säger han till Vetenskapsradion.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.