Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

P-piller minskar risken för livmodercancer

Rönen om farliga p-piller har duggat tätt. Men en ny studie visar att p-piller minskar risken för livmodercancer – och att skyddseffekten blir starkare ju längre kvinnan ätit pillren.
Annons

Livmodercancer är en av de vanligaste cancerformerna och drabbar runt 1 300 kvinnor i Sverige årligen. Redan tidigare har forskare vetat om att p-piller kan skydda mot cancertypen, men en ny genomgång av 36 olika studier kring livmodercancer slår fast kopplingen med besked.

P-piller skyddar inte bara mot graviditet

– Man har känt till kopplingen tidigare, men det vetenskapliga underlaget har inte varit så starkt. Det är viktig information för kvinnor eftersom man ofta tänker på negativa effekter när man tänker på p-piller. P-piller har positiva effekter, förutom att skydda mot graviditet, säger Elisabeth Åvall Lundqvist, professor i gynekologisk onkologi vid Linköpings universitet, i en intervju med TT.

Skyddet mot livmodercancer kvarstår länge

Studien visar också att risken för livmodercancer minskar ju längre kvinnan äter p-piller. Efter fem år med p-piller har risken minskat med en fjärdedel och efter tio år har risken nära halverats. Även efter att kvinnorna slutat med p-piller kvarstår en viss skyddseffekt i åtminstone trettio år. Men forskarna vet ännu inte vad det är som gör att cancern hämmas under så många år.

Annons
Annons

– Mekanismerna bakom är i stora drag okända. Hypotesen är att p-piller på något sätt hämmar östrogenets negativa effekter. Men hur den kan hämmas så lång tid efter vet man inte, säger Elisabeth Åvall Lundqvist.

Totalt sett tror forskarna bakom studien att p-piller har förhindrat runt 400 000 fall av livmodercancer i i-länderna de senaste femtio åren. 

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.