Deltagare hoppas bli friska av läkemedelsprövningar
Den nya avhandlingen undersöker om cancerpatienter, som ställer upp och testar nya läkemedel, har förstått informationen de fått inför uppgiften. Resultatet visar att de flesta får tillräcklig information, samt att de varit nöjda med deltagandet i studien. Däremot fanns en liten grupp av patienter, de mest allvarligt sjuka, som hade svårare att förstå vad läkemedelsprövningen innebar.
Tove Godskesen, som disputerar med avhandlingen, menar att det hela är ett etiskt dilemma för klinisk forskning. Sannolikheten är ganska liten att patienter som deltar i en fas-1-studie, vilket betyder att ett nytt läkemedel testas på människor för första gången, har egennytta av deltagandet eftersom doserna är så låga.
”Griper efter varje halmstrå”
Tidigare forskning visar att många personer ändå väljer att delta i kliniska studier, samt att de ofta väljer riskfyllda och tuffa behandlingar – även om chansen för bot är liten. Tove Godskesens nya studier bekräftar detta, samt att patienten kan ha orealistiska förväntningar om bot samt en bristande förståelse av syftet bakom läkemedelsstudierna.
– Ett nytt läkemedel väcker självklart hopp om bot för en svårt sjuk patient. Det blir som att gripa efter varje halmstrå som finns och man är villig att utstå mycket för att få vara med i studien, säger Tove Godskesen i ett pressmeddelande.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu