Nytt uppföljningssystem för cancerpatienter
Ett nytt uppföljningssystem för bröstcancerpatienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala ska ge läkare bättre koll. Sedan i höstas följs alla bröstcancerpatienter vid onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset med ett webbaserat datasystem, kallat RealQ. Detta system hanterar information om patientens sjukdomshistoria, behandlingar och behandlingsresultat.
– Den stora nyttan är att vi får en snabb översyn över vilka behandlingar patienten fått och vilka resultat de gett, säger Henrik Lindman, överläkare på kliniken och ansvarig för införandet av systemet. 
Systemet innehåller dessutom information om biverkningar, något som patienterna själva matar in i väntrummet vid varje behandlingstillfälle.
– Det öppnar enorma möjligheter att studera frågor som vi tidigare inte haft tid eller energi att undersöka, till exempel kring livskvalitet och hur länge patienterna varit sjukskrivna. Frågeställningar som vi tidigare bara kunnat undersöka i projektform kan vi nu följa upp kontinuerligt, säger Henrik Lindman till Dagens Medicin.
Det är första gången som systemet testas inom cancervården, det har nämligen redan använts runt om i landet inom vården av hiv-patienter och reumatiker. Henrik Lindman menar att det nya uppföljningssystemet har en rad fördelar jämfört med dagens journalsystem.
– Journalsystemen ställer inga krav på läkaren, alla som gjort journalstudier vet hur dåligt saker och ting egentligen journalförs. Nu blir det en betydligt mer strukturerad insamling av det viktigaste: behandlingsutfall och biverkningar. Det innebär också att vi läkare tvingas att bli mer strukturerade, säger han.
Däremot kan det nya uppföljningssystemet dock inte ersätta journalsystemen utan ska ses som ett komplement.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu