Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Nya dörrar öppnas för behandling av tunntarmscancer

Det som i dagliga tal kallas tunntarmscancer är egentligen tre undergrupper av hormonproducerande tumörer. Upptäckten hoppas leda till bättre behandlingar för patienter med cancerformen.

Publicerad den: 2014-12-15

Annons

Neuroendokrina tumörer, NET, är den vanligaste formen av tunntarmscancer. Den räknas till en av de allvarligaste cancerformerna eftersom tumörerna är svårbotade.

Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin upptäckt att det finns olika former av tunntarms-NET som kan delas in i tre undergrupper. Man gjorde upptäckten efter att ha studerat tunntarmstumörer på molekylär nivå. Forskarna ville ta reda på vilka genförändringar som döljer sig bakom cancerformen och hur den informationen påverkar cellernas funktion. Det såg man att tunntarmstumörerna var olika sinsemellan.

Ellinor Andersson är doktorand och har arbetat i projektet tillsammans med kollegor från Sahlgrenska Cancer Center.

Annons
Annons

– Tumörerna skiljer sig åt både på molekylär nivå, och med avseende på hur aggressivt de utvecklas. Därmed finns det också olika möjligheter att behandla dem. Resultaten av våra genetiska analyser ger bättre möjligheter att i framtiden kunna förutsäga cancersjukdomens förlopp, säger hon i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Forskargruppen har identifierat särskilda molekyler, så kallade receptorer, som skulle kunna bli måltavlor för en mer riktad behandling mot tunntarms-NET. Man testade att blockera dessa receptorer hos tumörceller som odlats fram i laboratoriet, och då såg forskarna att tunntarmscancercellerna dog.

– Det är en lång process att gå från försök på odlade celler till färdiga läkemedel. Men vår förhoppning är att läkemedel som blockerar dessa receptorer ska kunna bli en framtida behandlingsmöjlighet för patienter med tunntarms-NET, säger Ellinor Andersson i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.