Ny upptäckt ger hopp åt cancerpatienter
För första gången någonsin har forskare kunnat visa att ett protein som kallas ”tau” kan ligga bakom när dottertumörer bildas. Cancertumörer sprider sig via mikroskopiska tentakler som skjuts ut från tumören. Nu har en grupp forskare kommit fram till att spåra och behandla dessa mikrotentakler kan vara ett nytt sätt att förhindra att cancertumörer sprider sig. Det är forskare vid universitetet i Maryland som har upptäckt hur mikrotentaklerna, som formats och skjuts ut ur bröstcancertumörer, tycks spela en huvudroll i hur en cancer sprider sig vidare till andra delar av kroppen, och det är med hjälp av proteinet tau som tentaklerna formas på bröstcancertumören. Därefter bryter de sig loss från tumören och ger sig ut i blodomloppet där de kan skapa nya tumörer på nya platser i kroppen.
– Metastater, alltså dottertumörer, är den främsta dödsorsaken hos människor med cancer, säger en av forskarna bakom studien, dr Stuart Martin, men metoder som används för att komma åt primärtumörer har begränsad förmåga när det gäller att behandla metastaser från bröstcancer.
Totalt har 102 bröstcancerpatienter deltagit i studien, som publiceras i tidskriften Oncogene. Det forskarna kunde se var att hälften av deltagarna hade tau i sina metastaser och var fjärde patient fick ökade halter av tau allt eftersom cancern spred sig. Stuart Martin menar att det behövs fler studier av dessa tentakler och av proteinet taus påverkan på hur metastaer bildas, men samtidigt tror han att den nya upptäckten kan komma att ha betydelse.
– Den här upptäckten kan betyda mycket för möjligheten att utveckla nya behandlingsmetoder för att stoppa cancer från att spridas i kroppen, säger dr Stuart Martin.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu