Ny myombehandling kan skona livmodern
Myom, en form av knytor i livmodern, drabbar 30-50 procent av alla kvinnor och kan orsaka smärta, rikliga blödningar och infertilitet. Den godartade tumören uppstår i livmoderns muskelvägg och behandlas vanligtvis via kirurgi. Ibland behöver hela livmodern opereras bort, så kallad hysterektomi. Men med den nya tekniken hoppas man på betydligt lindrigare ingrepp vid behandling av myom.
Ny metod vid behandling av myom
– Det här innebär att vi kan bränna bort myom med millimeterprecision. Behandlingen är enklare, kostnadseffektivare och ger färre bieffekter än exempelvis hysterektomi. Metoden är redan etablerad i flera europeiska länder och såväl kvinnoläkare som fertilitetskliniker ställer sig mycket positiva till att den nu når Sverige, säger Leif Åberg som är initiativtagare till satsningen, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i Sverige med tekniken, som kallas Magnetic resonance-guided high intensity focused ultrasound, MR-HIFU. I slutet av september inleddes de första testbehandlingarna på patienter med myom. Efter uppföljning och utvärdering är förhoppningen att landstinget ska finansiera framtida behandlingar.
Påverkar inte möjligheterna till graviditet
- Jag är förvånad över att det här behandlingsalternativet vid myom inte finns i Sverige sedan tidigare då den redan är i bruk i bland annat Norge. Kanske beror det på att magnetkameror ses som en svår teknik att bemästra, men nu får vi nu ett skonsammare alternativ till kirurgisk myombehandling som inte påverkar livmodern och sannolikt inte heller möjligheterna till framtida graviditet, säger Håkan Ahlström, prefekt vid institutionen för radiologi, onkologi och strålningsvetenskap, i pressmeddelandet.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Håller med dig Eva att vi ligger något efter i medicinsk utveckling även om man tycker att allt är så bra här.Kanske lite självkritik är på sin plats ibland?
Ja inte är jag då förvånad, vi är sååå efter i detta land i mångt och mycket!!!
ja hade denna funnit för 30 år sedan så hade jag kanske haft fler barn. Tur att utvecklingen går framåt även när det gäller kvinnosjukdomar
Inga har kommenterat på denna sida ännu