Musikterapi för cancerpatienter upphör
På ett fåtal platser runt om i landet har cancersjuka patienter kunnat få musikterapi som en del i sin behandling. Men så i våras kom beskedet om att cancervården i Stockholm måste spara 53 miljoner kronor fram till och med nästa år. Och förutom besparingar på personalsidan har man inom landstinget beslutat att lägga ner musikterapin som funnits på Radiumhemmet i över 20 år. – Karolinska sjukhuset har stått inför tuffa sparkrav vilket innebär att onkologiska kliniken också haft enorma sparkrav. Det här är en liten del i en stor besparing som vi har tvingats att göra, säger Margareta Randén, tillförordnad verksamhetschef för onkologiska kliniken till Svenska Dagbladet.
Musikterapi brukar framför allt användas som komplement till andra behandlingsformer.
– Det kan vara lättare att uttrycka känslor med hjälp av musik. Orden kan komma lite lättare och man kan prata om de känslor som musiken väcker, säger Rut Wallius, ordförande i Förbundet för musikterapi.
Birgitta Rapp som är tidigare forskningsdirektör på Stockholms läns museum/ Stockholms läns landsting, numera seniorkonsult och engagerad i användandet av kultur inom vården tycker att beslutet att lägga ner den onkologiska kliniken är tråkigt.
– Det måste finnas andra områden man kan spara på. Jag tycker att man ska tänka sig för innan man lägger ner de mjuka bitarna i vården. Det är viktigt att man tar emot hela människan och inte bara botar diagnostiskt, säger hon.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu