Munhålecancer ökar i Sverige
Runt 1 000 svenskar får munhålecancer varje år i Sverige. Det är dubbelt så många fler än de som drabbas av livmoderhalscancer, då ungefär 500 kvinnor drabbas per år.
– När det gäller livmodercancer har man sedan många år tillbaka kallat kvinnor till kontroll för att se om de har förändringar som kan bli cancer eller om de har cancer. När det gäller munhålecancer så har vi inget sådant nationellt screeningprogram. Nu bör vi införa detta, säger Jan-Michaél Hirsch som är professor emeritus i käkkirurgi och före detta övertandläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
HPV-testa patienterna
Nu vill experterna att patienter som kommer till ett tandläkaren ska förutom kartläggning av tobak- och alkoholkonsumtion, som är sammakopplat med munhålecancer, även få slemhinnorna i munnen undersökas mer ingående.
Det görs idag på en del kliniker, men ett åtgärsprogram för att hantera patienterna som är i riskzonen saknas.
– Vi har inte individuella vårdprogram för att förhindra uppkomsten av munhålecancer, säger Jan-Michaél Hirsch till SVT Nyheter.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
HPV i munhålan ökar
Förekomsten av HPV, humant papillomvirus, i munhålan ökar. Viruset som är sexuellt överfartbart kan utvecklas till cancer.
Jan-Michaél Hirsch berättar att fler patienter har tumörer orsakade av HPV och att patienterna, till skillnad mot innan, är yngre. Han ser gärna att provtagning för HPV ingår i screeningen hos tandläkaren.
Ett förslag håller på att utformas och som måste godkännas av myndigheterna för att det ska gå igenom.
På frågan om vilka effekter han tror att det här kommer att ge svara han:
– Vi kommer minska insjuknandet i munhålecancer och minimera lidandet för patienterna. Det kommer också påverka kostnadsbilden för sjukvården och tandvården. Det är dyrt att operera, rekonstruera och rehabilitera individer som drabbats av cancer. Det kommer inte att kosta landstingen lika mycket om man upptäcker förändringar eller tumörerna tidigt, då behövs inte lika omfattande behandling.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Läs mer om cancerformer i samband med HPV
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu