Livsmedelsverket: Låt inte barn äta riskakor
Riskakor är ett populärt mellanmål för barn men kanske inte så länge till nu när Livsmedelsverket går ut och avråder föräldrar helt från att låta barn under sex år äta riskakor. Bakom den ändrade kostrekommendationen kring ris ligger en undersökning som Livsmedelsverket låtit göra på 102 produkter som visar att arsenikhalterna i vissa fall är alltför höga, det skriver SVT.
Arsenik finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Just ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.
”Vuxna kan äta riskakor ibland”
Emma Halldin Ankarberg som är toxikolog på Livsmedelsverket berättar mer om undersökningen.
– Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg till SVT.
”Inte mer än fyra gånger i veckan”
Livsmedelsverket uppmanar alltså föräldrar till barn under sex år att helt avstå från riskakor. Myndigheten menar också att barn överlag inte bör äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan. Exempel på risprodukter är risgrynsgröt, rismellanmål, risnudlar och frukostflingor som är baserade på puffat ris.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Inte heller vuxna bör äta så mycket ris – de som äter ris mer än sju gånger i veckan bör skära ner på sin riskonsumtion.
"Kan öka risken för cancer"
På Livsmedelsverket menar man att ett högt intag av produkter som innehåller arsenik, under flera års tid, kan öka risken för cancer eftersom arsenik är att av världens mest cancerframkallande ämnen. Det är inte bara ”vanligt” ris som innehåller höga halter arsenik utan också ekologiskt ris och råris som innehåller mer arsenik än basmati- och jasminris.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att vi har de här halterna i riset. Och våra råd är ju en kortsiktig lösning på det här. Vi vill ju inte ha råd om något som är ett baslivsmedel i Sverige. Och här jobbar ju vi både nationellt och internationellt med att försöka få ner halterna istället för att försöka ge konsumenterna råd. Vi uppmanar företagen att leta efter rissorter som har lägre halter arsenik. Dessutom jobbar vi mot EU-kommissionen och Världshälsoorganisationen, så att vi får stränga gränsvärden så att vi blir av med produkterna med de allra högsta halterna, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu