Genkniv testas på cancerpatienter
Den så kallade Crispr-tekniken upptäcktes i Umeå och klassas som en revolution inom medicinen eftersom tekniken kan förändra arvsmassan på ett väldigt precist sätt. Kinesiska forskare från universitetssjukhuset West China Medicin blir först ut med att använda den molekylära genkniven på människor. Förhoppningen är att kunna förändra en typ av vita blodceller, T-lymfocyter, så att de blir mer aggressiva och angripa cancercellerna bättre. Försöken ska behandla icke småcellig lungcancer och kommer att påbörjas den här månaden. Det skriver Dagens Medicin.
– Det gick fort alltså. De har inte slagit på stora trumman. De har skickat in ansökningar den vanliga vägen för att få godkännande för kliniska prövningar, och har inte gått ut i media, så därför flög de lite under radarn, säger Magnus Lundgren, forskare vid institutionen för cell och molekylärbiologi vid Uppsala universitet.
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
Kommentera denna artikel
Verkligt spännande faktiskt. Kan vara början på en helt ny utveckling av immunförsvaret.
Inga har kommenterat på denna sida ännu