Frukt och grönt skyddar inte mot cancer
Personer som äter mycket frukt och grönsaker löper inte någon mindre risk än andra att drabbas av cancer, visar en ny analys som gjorts på 400 000 människors matvanor. I analysen kunde forskarna endast se en svag koppling mellan högt intag av frukt och grönsaker och en minskad risk för cancer. Men att det över huvud taget fanns en koppling kan bero på att de som äter mer frukt och grönt har en annan livsstil, menar forskarna.
Enligt Alicja Wolk, expert på kost och cancer vid Karolinska Institutet, menar dock att det finns en brist i studien då forskarna tittat på alla olika sorters cancer. Hon hävdar till exempel att grönsaker och frukt skulle kunna påverka en speciell cancersort, till exempel tjocktarmscancer.
Även om det inte går att finna något starkt samband mellan intag av frukt och grönt och en minskad risk för cancer så har man sett att risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskar vilket ändå talar för att frukt och grönsaker är bra för hälsan.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu