Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Forskare kritiserar mammografin

Annons

Rutinmässiga mammografiundersökningar på friska kvinnor har ingen mätbar effekt på dödligheten i bröstcancer. Det menar en grupp danska forskare, men Socialstyrelsen i Sverige håller inte med om slutsatserna.
– Vi kommer givetvis att titta på de danska forskarnas resultat och bedöma värdet av dem, och se om de i så fall föranleder någon ändring i rekommendationerna från vår sida, men om så skulle vara fallet så sker det åtminstone inte omgående, säger Göran Zetterström vid Socialstyrelsens avdelning för kunskap.

Sedan mitten av 1980-talet har Socialstyrelsen förespråkat regelbundna mammografikontroller i syfte att tidigt upptäcka tumörer. Enligt myndigheten minskar regelbunden mammografi dödligheten i bröstcancer med 24 procent. Men dessa uppgifter är kraftigt överdrivna och saknar vetenskaplig grund, menar danska och norska forskare i den framstående medicintidskriften British Medical Journal. Professor Peter Götzsche och hans kollegor Per-Henrik Zahl och Karsten Juhl Jörgensen, som är knutna till det oberoende forskarnätverket Cochrane som utvärderar vårdens behandlingsmetoder, är kända kritiker till mammografiscreening.
– Slutsatserna om mammografi är ologiska för dödligheten började att minska redan innan mammografi infördes, säger Karsten Juhl Jörgensen vid Rigshospitalet i Köpenhamn till TT.

Annons
Annons

I studien har forskarna granskat effekten av införandet av screening i två regioner, Köpenhamn och Funen, och jämfört med resten av Danmark. Studieperioden omfattade tiden fram till tio år efter införandet. Och det forskarna fann var att det inte fanns någon mätbar skillnad i dödligheten i bröstcancer som kunde knytas till screeningprogrammet.
– Vi tycker att det är hög tid att ifrågasätta om screening verkligen har lett till önskat resultat, säger Jörgensen och tillägger att mammografi ökar risken för onödiga behandlingar.

De beräkningar och slutsatser som forskarna kommit fram till kommer nu att bli noga granskade i flera länder.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.