Fler barn överlever svår cancer
Barn som drabbas av den mycket allvarliga cancersjukdomen neuroblastom har tidigare haft en mycket dyster prognos. Men under de senaste åren märks en klar förbättring, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Intensifierad behandling har bidragit till att minst hälften av de insjuknade barnen numera överlever.
– Barnen med de svåra formerna av sjukdomen, som alla dog så sent som på 80- och 90-talet, har i dag en möjlighet att överleva och att bli friska, tack vare intensiv behandling, säger Per Kogner, barncancerprofessor på Karolinska institutet, till Ekot.
Den allvarliga cancerformen drabbar framför allt barn under fyra års ålder. Men tack vare individualiserad och skräddarsydd behandling har man under 2000-talet kunnat se en tydlig förändring i barnens prognos. Per Kogner pekar på att det till stor del beror på den moderna genforskningen.
– En biologisk förståelse, så att vi förstår vilken cancer som är elakast, och att man gör den undersökningen från första dagen, så att man kan ge rätt behandling till barnen med svår sjukdom. Dessutom har vi kunnat intensifiera behandlingen. Starkare mediciner och fler olika behandlingsformer har kunnat göra en intensiv behandling, och mer effektivt få bort sjukdomen och hindra återfall, säger han till Ekot. 
I dag blir 50-60 procent av barnen med svår neuroblastom långtidsöverlevare, vilket innebär att man har klarat fem år från diagnosen.  Per Kogner har i 25 års tid arbetat med att hitta bot mot sjukdomen, så han är väldigt glad över de nya siffror som presenteras.
– Jag tycker att det är en helt fantastisk förändring, att gå från noll till 50, eller att gå från tio till 40 eller från 20 till 60. Alla sådana här förändringar är fantastiska för dem som har klarat sig. Det är fortfarande många som inte botas, trots intensiv och jobbig behandling, säger Per Kogner, barncancerprofessor på Karolinska institutet, till Ekot.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu