Experimentell behandling mot cancer
En sjuårig amerikansk flicka med leukemi har botats med hjälp av ett modifierat hiv-virus. Forskare tror att behandlingen, på sikt, kan komma att ersätta benmärgstransplantationer. Det var på Childrens Hopsital of Philadelphia i USA som flickan fick den experimentella behandlingen som aldrig tidigare hade testats på ett barn. Behandlingen innebär att läkare först avlägsnar miljoner av patientens T-celler, som ingår i immunförsvaret. Cellerna programmeras sedan om med hjälp av ett modifierat hiv-virus.
Viruset är ökänt för dess förmåga att ta sig in i T-celler, men i stället för att ha sjukdomsframkallande egenskaper, bär viruset på gener som gör att T-cellerna attackerar patientens B-lymfocyter. Det är en typ av vita blodkroppar som är en del av immunsystemet, men som är sjuka vid leukemi. Hittills har tolv patienter behandlats och resultatet är blandat. Flera har botats helt. Hos andra har cancern gått tillbaka, men endast delvis och hos ytterligare andra har behandlingen inte fungerat alls. Forskarna vet inte varför metoden fungerar på vissa, men inte andra.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu