Cancertumörer mycket unika
En ny studie av bröstcancer visar att tumörer är mer komplexa än vad forskare tidigare har trott. Detta innebär att det krävs mer grundläggande undersökningar av tumören för att kunna behandla den på bästa sätt.
– För att förstå de genetiska förändringarna i en tumör så räcker det inte att bara titta på de tio eller tjugo mest intressanta generna utan man måste titta på alla generna för att kunna få en riktigt bra bild, säger Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.
Totalt kan en cancertumör ha uppemot hundra olika genetiska förändringar. Sedan tidigare studier har forskare trott att det endast är ett mindre antal av de här förändringarna av generna som spelar en roll för cancern. Men så är alltså inte fallet. Forskarna bakom den senaste studien har grundligt undersökt hela det mänskliga genomet, dvs. den totala genuppsättningen, och kommit fram till att varje tumör har en egen mycket specifik genetisk profil som skiljer sig från andra tumörer. Det innebär att det är svårt att ge rätt behandling eftersom tumörens unika genetiska förändringar påverkar hur den reagerar på olika cellgift. Det krävs en mycket individuell behandling för bra resultat.
Billigare och enklare teknik för att undersöka tumörernas olika genetiska förändringar hoppas forskarna, liksom Henrik Grönberg, ska leda till att det blir lättare att ge rätt behandling till varje patient.
– Det man skulle kunna hoppas är att man ska kunna säga att den här tumören ser ut på det här sättet och har den här genetiska bakgrunden och därför ska vi sätta in det här cellgiftet. På det viset minskar risken för biverkningar och chansen att ge rätt behandling från början ökar, säger Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu