Bröstens vävnad avgör cancerrisk
En avgörande faktor för risken att få bröstcancer är hur tät vävnad kvinnan har i brösten. Karolinska Institutet (KI) har fått 50 miljoner kronor av familjen Rausing till ett forskningsprojekt om bröstcancer, där målet är att på sikt få ned antalet insjuknade i bröstcancer med 40-50 procent.
– Vi ska alltså försöka identifiera kvinnor som har en riktigt hög risk för bröstcancer och försöka förebygga risken. Alltså inte vänta tills de insjuknar och sen ta hand om dem och operera och strålbehandla dem, utan vår tanke är att identifiera dem med hög risk och behandla dem i förebyggande syfte, säger Per Hall, professor vid KI, till TV4 Nyheterna.
Ett hittills relativt okänt faktum i Sverige är att bröstens täthet är en stor riskfaktor om man får cancer eller inte.
– Ett otätt bröst består till största delen av fettvävnad och ett tätt bröst består till största delen av bindvävnad och körtelceller. Vi har sett att tätheten påverkar bröstcancerrisken, men även hormonbehandlingar som man ofta gör inför klimakteriet exempelvis, säger Louise Eriksson, forskare vid KI.
Enligt Per Hall är det väldigt stora skillnader mellan de kvinnor som har täta bröst och de som har otäta bröst.
– Jämför man kvinnor med täta bröst med kvinnor som nästan inte har någon täthet alls har de förstnämnda mellan fem och sex gånger större risk att drabbas av bröstcancer. Det är en skyhög risk och det är en information som inte används i någon större utsträckning – det vill vi ändra på, säger Per Hall, professor vid KI.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu