Användning av gentester kan rädda liv
I dag känner man till många gener som ökar risken för olika former av cancer, men trots detta så görs det sällan några gentester för att upptäcka generna, rapporterar Sveriges Radio, Ekot. Enligt den världsledande genetikern och cancerforskaren Albert de la Chapelle, vid Ohio State University, skulle tester av detta slag kunna rädda många liv. Som exempel pekar han på Lynch-syndromet, en genförändring som ökar risken för bland annat cancer i tjocktarmen. Redan i dag finns det enkla gentester som kan avslöja om man har syndromet. Han menar att om fler skulle testas för den här förändringen skulle flera tusen människoliv gå att rädda.
– Man skulle upptäcka närmare 20 000 med Lynch-syndrom och man kan räkna med att man kan rädda livet på nästan alla, för det stora flertalet skulle insjukna i cancer annars, säger han till Ekot.
I dag sker dock bara den här typen av testning regelbundet i ett fåtal länder, till exempel Nederländerna. Albert de la Chapelle menar att det ofta är så här och väcker kritik mot bland annat läkarkåren. Trots att forskare har kunnat peka ut fler genvarianter som ökar risken för cancer så tar det lång tid innan sådana tester blir verklighet, något som upprör Albert de la Chapelle.
– Jag anklagar framför allt läkarkåren, den tröghet som finns i läkarkåren beror till ganska stor del på att folk helt enkelt inte är informerade om de nyaste forskningsrönen, säger han till Ekot.
Lever du med en MPN-diagnos?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med MPN står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu