Rätten till skydd mot HPV
På senare år har det pågått en debatt om huruvida pojkar också ska vaccineras mot HPV då HPV är sammankopplat med flera cancerformer men också för att effektivare kunna minska smittan. I Almedalen höjdes flera röster för att även inkludera pojkar i vaccinationsprogrammet mot HPV.
Sedan 2011 blir alla flickor på mellanstadiet erbjudna HPV-vaccination för att få skydd mot livmoderhalscancer och kondylom. Inte bara av anledningen att det är män som sprider viruset vidare och därför också borde vaccineras, har det framkommit att vaccinet även skyddar mot flera cancerformer som direkt drabbar pojkar och män.
På senare år har det därför pågått en debatt om huruvida pojkar också ska vaccineras då HPV är sammankopplat med flera cancerformer men också för att effektivare kunna minska smittan. I Almedalen höjdes flera röster för att även inkludera pojkar i vaccinationsprogrammet mot HPV.
– Ur ett jämställdhetsperspektiv ska HPV-vaccination även införas för pojkar! Men då kunskapen om HPV är låg och det framförallt finns många myter om vaccinet och sjukdomen som sådan är det dags för en kunskapskampanj om HPV och införandet HPV-vaccination för pojkar, säger Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd, (V) på SLL och riktar blicken mot Anders Tegnell, avdelningschef epidemiologi och utvärdering vid Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell förklarar att vaccinet först bara var registrerat för flickor, men att kunskapsläget ser annorlunda ut idag.
– När det var klart att HPV-vaccinet skulle ges till flickor från 12 års ålder var vaccinet registrerat för flickor och indikationen var livmoderhalscancer. Idag finns dock evidens som ger indikation på andra cancerformer och att vaccinet även skyddar pojkar, vilket ger oss ett annat kunskaps- och utgångsläge. Det är ett bra vaccin som ger ett bra skydd, vi har till exempel kunnat se att förekomsten av kondylom signifikant minskat i de vaccinerade åldersgrupperna bland flickor.
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
Just nu görs en utredning hos Folkhälsomyndigheten där man tittar på om även pojkar ska ingå i allmänna programmet för HPV-vaccination.
Katarina Johansson, ordförande för Nätverket mot cancer är inte nöjd.
– Anders Tegnell, det går långsamt, alldeles för långsamt. Det finns experter på området som redan när flickor började vaccineras sa att även pojkar bör vaccineras och än är vi inte där. Det är oförståeligt hur man från myndighetshåll inte vill förhindra cancerformer, väldigt smärtsamma cancerformer dessutom.
Orsaken till att detta inte redan har skett är bristen på underlag, menar Anders Tegnell, avdelningschef vid epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten.
– Vi måste leva upp till kraven från regeringen och ge ett bra underlag med för och nackdelar utifrån ett hälsoekonomiskt perspektiv. Vi bör kunna leverera ett kunskapsunderlag under det första halvåret 2017 och då kan man tänka sig ett genomförande vid årsskiftet 2018/2019, säger Anders Tegnell.
Lever du med urinblåsecancer?
Delta i Netdoktors enkätundersökning om urinblåsecancer och bidra du till att belysa hur vårdsituationen för personer med urinblåsecancer och deras närstående ser ut samt på vilka områden vården kan förbättras.
Beslutsprocessen väcker protester under seminariet.
– Det handlar om att rädda liv så det tar för lång tid, säger Håkan Jörnehed.
Håkan Jörnehed uppmanar Stockholms läns landsting att agera föregångare och införa vaccination för pojkar på landstingsnivå. Något Anders Tegnell menar skapar ojämlik vård, men kan samtidigt förstå att man på landstingen är otåliga.
– Inom några år bör vi vara där, avslutar Anders Tegnell.
Fakta om HPV
HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige och resten av världen. En majoritet av alla sexuellt aktiva män och kvinnor drabbas. Idag finns tre olika vaccin mot HPV-infektion. Alla är godkända för vaccination av flickor och kvinnor från nio års ålder. Två av vaccinen skyddar mot fyra respektive nio HPV-typer, det är också de vaccinen som är godkända för vaccination av pojkar från nio års ålder.
Länder som exempelvis Österrike, Schweiz, USA, Canada, Australien och nu senast Norge rekommenderar att pojkar ska vaccineras mot HPV.
Läs även: Konservativt att inte vaccinera pojkar mot HPV
Ska även pojkar vaccineras mot HPV - vad tycker du? Kommentera direkt under artikeln.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu