”Revolutionerande” behandling kan rädda cancersjuka
I sommar väntas ny ”revolutionerande” behandling mot cancer bli godkänd inom EU. Men svenska cancerpatienter kan få vänta länge.
– Det här är ett paradigmskifte inom medicin, en revolution i sättet vi behandlar cancer på, säger Jonas Mattsson, professor vid Karolinska institutet, den nya behandlingen som redan räddat livet på många dödssjuka cancerpatienter, enligt SVT.
Mördarceller från immunförsvaret
CAR-T-cellmetoden går enkelt beskrivet ut på att man tar blod från den sjuke och plockar ut T-celler, så kallade mördarceller från immunförsvaret. Efter att de sedan utrustats med nytt syntetiskt DNA förs de återigen tillbaka in i den sjukes blodomlopp.
Cellerna lär sig att känna igen cancercellerna i kroppen som de sedan angriper och förgör.
De stannar även kvar i kroppen och förökar sig, vilket gör att man endast behöver en enda dos av behandlingen.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Hälften är cancerfria
Hittills har studier gjorts på döende patienter med akut lymfatisk leukemi (ALL) och lymfom. Och uppemot 90 procent av deltagarna har svarat på medicinen, och hälften är, efter fyra till fem år, fortfarande cancerfria, rapporterar SVT.
Lever du med myelom?
Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Den här enkäten riktar sig till dig som lever med myelom eller är närstående till någon med myelom. Enkätundersökningen handlar om erfarenheter, frågor och behov kopplade till återfall (relaps) vid myelom.
En revolutionerande metod – men dyr
I USA beskrivs behandlingsmetoden som revolutionerande och i sommar väntas en europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänna metoden för behandling inom EU. Trots det kommer det dröja innan svenska cancerpatienter kan ta del av den.
I Sverige är det är det så kallade NT-rådet, ett samarbete mellan landstinget, som ska bedöma vad behandlingen kostar i jämförelse med vilka hälsoeffekter den ger. Och i vår har rådet kallat till en hearing om CAR-T-terapi med olika experter. Men hur långt tid denna utvärdering kommer ta är ännu oklart, skriver SVT.
Behandlingen är dessutom extremt dyr och riskabel. Idag kostar en dos runt fyra miljoner kronor, och patienter som genomgått behandlingen måste dessutom få intensivvårdsbehandling efteråt.
Blodcancerförbundet: Patienter kommer dö
Men enligt Blodcancerförbundet är väntan ändå ”fullkomligt oacceptabel” och förbundets ordförande Lise-Lott Eriksson menar att patienter kommer dö i väntan på att svenska myndigheter utreder frågan.
– Det här en behandling som ska bota. Ja, den är extremt dyr, men det måste ställas i relation till att dom som får behandlingen kan bli friska och kan bidra till samhället igen, säger Lise-lott Eriksson på förbundet, till SVT.
Kunskapsbrev om kronisk lymfatisk leukemi, KLL
Få kostnadsfria kunskapsbrev om KLL till din e-post. I breven får du information om olika behandlingsalternativ, nya forskningsrön och vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig.
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/levande-medicin-raddade-livet-pa-svart-cancersjuka
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/blodcancerforbundet-patienter-kommer-att-do-i-vantan-pa-metoden
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu